Mir ovih toplih avgustovskih dana u đerdapskim Kazanima i dunavskom moru kod Tekije remete jednolični udarci po vodi drevnom alaskom alatkom – bućkom. U toku je nadmudrivanje dunavskih alasa sa somom koje svoje zvanično izdanje ima svakog avgusta, evo već bezmalo tri pune decenije, na turističko-sportsko-zabavnoj manifestaciji „ Zlatna bućka Đerdapa“ u ribarskoj varošici Tekiji.


Samo par dana pre početka 28. „Zlatne bućke“ tekijski ribolovci Misa Lazarević i Branislav Petrović izbućkali su soma kapitalca teškog 49,9 kilograma i dugačkog 203 santimetra. Da su kojim slučajem ovog „dunavskog brku“ Lazarević i Petrović izbućkali 19. i 20. avgusta, u vreme kada će biti održano ovogodišnje nezvanično prvenstvo u lovu soma bućkom oborili bi rekord ostvaren na 26. „Zlatnoj bućki“ 2009. godine, do sada najvećeg ulovljenog soma koji je težio 29,8 kilograma i bio dugačak 167 santimetara.

Za sve one koji se čitave godine pripremaju za okršaj sa lukavim dunavskim divovima, ulov soma kapitalca dobar je znak da riba radi i da će 28. „Zlatna bućka“ biti zanimljiva i pravi sportski doživljaj. Jer i za ovogodišnju bućku važe prošle godine prvi put primenjena pravila: upotreba kuke više nije dozvoljena, zabranjena je i trokraka udica, ulovljeni somovi takmičarskoj komisiji donose se živi i takmičari mogu da zadrže samo deo ulova koji ne premašuje količinu dozvoljenu dozvolom za rekreativni ribolov, a sve ostalo se vraća u vodu, naravno živo. Dakle, kao što se to radi u svetu, pa ne bez razloga u Turističkom društvu Tekija koja je organizator manifestacije s pravom veruju da će se lokalnim somolovcima pridružiti i drugi iz čitave Srbije, ali i Mađarske, Rumunije, Bugarske, Slovenije…

– Pripremamo program koji čitavu manifestaciju treba da učini sadržajnijom, zanimljivom i onima koji ne učestvuju u takmičenju. Pored pionirskog kupa ove godine po prvi put, deca sa posebnim potrebama učestvovaće revijalno u pecanju udicom na plovak i to radimo zajedno sa Udruženjem „Plava školjka“ iz Beograda koje je najavilo dolazak tridesetoro dece u pratnji roditelja ili staratelja za vreme održavanja manifestacije. Osim što će ova deca osetiti draž pecanja, Tekijanci će im na plaži preneti iskustvo i veštinu kuvanja riblje čorbe – kaže za Danas predsednik tekijanskog Turističkog društva Danijela Caranović od koje saznajemo i da će posetioci moći da degustiraju riblju čorbu na nekoliko lokacija u Tekiji.

Ulovi i vrati u Dunav

Osavremenjavajući „Zlatnu bućku“ vraćanjem ribe u vodu, Tekijanci pokušavaju da popularizuju tradicionalnu tehniku lova i ukažu da nije sve u ulovu, već u sportskom nadmudrivanju sa ovim rečnim grabljivcem. Istovremeno se priključuju i upravljaču ribarskog područja, JP „NP Đerdap“ u ukazivanju na moguće posledice prekomernog izlova soma i ostalih ribljih vrsta , lovu bez adekvatne dozvole, kršenju pravila ribolova i propratne efekte takvog ljudskog ponašanja koji ne čini dobro ni prirodi ni ljudima i kojima se na vreme treba stati na put.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari