Ministar inostranih poslova Slovačke Miroslav Lajčak najavio je da će se slovački i mađarski premijer Robert Fico i Gordon Bajnai, u naredne dve sedmice sastati radi poboljšanja odnosa dveju zemalja. Lajčak je svoj nedavni sastanak sa šefom mađarske diplomatije Peterom Balažom ocenio „novog početka“.

„Na obe strane postoji vidljiva želja da se pronađe rešenje, a ne novi problemi“, kazao je on dodajući da su dogovoreni brojni dalji konkretni koraci. „Jedan, koji je vidljiv, jeste sastanak naša dva premijera u naredne dve sedmice“, rekao je Lajčak u intervjuu austrijskoj novinskoj agenciji APA. Dalji element poboljšanja odnosa dve zemlje biće aktiviranje zajedničkih mešovitih komisija, kao i intenziviranje komunikacije između pojedinih parlamentarnih odbora.

„Informisao sam svog mađarskog kolegu o koracima koje preduzimamo u vezi s implementacijom zakona o jeziku, da bismo dokazali i osigurali da se radi o zakonu koji ne diskriminiše prava nacionalnih manjina. Posle tog sastanka smo obojica bili zadovoljni i oprezno optimistički raspoloženi i verujem da je to bio pozitivan signal na koji su čekali javnost i naši građani“, istakao je Lajčak. Prošle nedelje, prema njegovim rečima, nisu bile dobre po slovačko-mađarske odnose. Ukazao je da su obe zemlje imale negativne posledice.

„Naš imidž u EU je pogođen i obe zemlje se prikazuju kao uzroci problema, zemlje koje imaju problem da održe normalnu evropsku komunikaciju“, rekao je šef slovačke diplomatije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari