Narodna biblioteka „Radislav Nikčević“ iz Jagodine dobila je u Las Vegasu na godišnjoj konferenciji Američke bibliotečke asocijacije (American Library Association) prestižnu nagradu ovog udruženja za inovativni međunarodni bibliotečki projekat. Nagradu je direktorki biblioteke i inicijatorki nagrađenog projekta „Poljoprivredne biblioteke u Jagodini“ Vesni Crnković uručila predsednica ovog najstarijeg i najvećeg udruženja bibliotekara na svetu Barbara Stripling.

Ovaj višestruko nagrađivani projekat oživljavanja i razvoja seoskih poljoprivrednih biblioteka pokrenut je 2010. godine kako bi se stanovništvu iz sela u okolini Jagodine koje se pretežno bavi poljoprivredom obezbedile informacije koje će doprineti osavremenjavanju proizvodnje, povećanju prihoda i unapređenju života na selu, u čemu je postignut značajan uspeh.

„Biblioteka ‘Radislav Nikčević’ i njenih pet seoskih ogranaka prepoznala je potrebe zajednice i razvila bibliotečki program koji omogućava razvoj zajednica“, stoji u obrazloženju nagrade Američke bibliotečke asocijacije, koju su dobile i Državna biblioteka Kvinslenda u Australiji, ZLB biblioteka iz Berlina, kao i Knjižnica i čitaonica „Fran Galović“ iz Koprivnice u Hrvatskoj.

„Ova nagrada predstavlja kulminaciju uspeha našeg projekta i nadamo se da će u budućnosti biti primer drugim bibliotekarima kako da prilagode ove projektne usluge potrebama stanovnika ruralnih područja. Još jednom, hvala Okruglom stolu za međunarodne odnose što je prepoznao vrednost projekta, svim bibliotekarima u biblioteci u Jagodini, partnerima, volonterima, poljoprivrednicima koji su izgradili i sproveli projekat sa mnogo ljubavi i entuzijazma. Želim posebno da se zahvalim Bibliotekarskom društvu Srbije, koje je nominovalo projekat“, naglasila je Vesna Crnković, direktorka Narodne biblioteke.

Koncept seoskih poljoprivrednih biblioteka je iz jagodinskih sela dospeo do Litvanije, Letonije i Makedonije, gde se takođe primenjuje i pomaže poljoprivrednicima da izlažu i prodaju svoje proizvode na internetu, dobiju podatke o aktuelnim subvencijama i mogućnostima saradnje, kao i da razmenjuju iskustva sa stručnjacima iz celog sveta.

Projekat je dobio počasnu nagradu za društvenu integraciju ERSTE Fondacije 2013. godine, priznanje za inovativnost od američke organizacije „Bijond akses“ (Beyond Access), kao i nagradu za izuzetnost u kategoriji dostupnosti znanja i informacija na Svetskom kongresu informacionih tehnologija u Ženevi prošle godine.

Američka bibliotečka asocijacija osnovana je 1876. godine u Filadelfiji, od kada pomaže razvoj, promociju i poboljšanje biblioteka i bibliotekarske profesije. Nagrada za inovativni međunarodni bibliotečki projekat ustanovljena je 2008. godine inicijativom tadašnje predsednice udruženja dr Lorejn Roj, a dodeljuje se projektima van SAD koji se ističu jedinstvenošću i održivošću i poboljšavaju usluge biblioteka, služeći kao primer koji se može primeniti u svetu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari