Radiša i Aleksandar Mikić iz Smedereva osvojili su prvu nagradu za inovacije na Međunarodnom sajmu preduzetnika „Biznis Baza 2010“ u Beogradu za svoju najnoviju inovaciju – automatsku mašinu za mlevenje ljuski lešnika i oraha. Njihova mašina, predstavljena u okviru izložbe Saveza pronalazača Srbije, proglašena je najboljom inovacijom u konkurenciji 40 pronalazača iz zemlje i inostranstva, saopšteno je juče u radionici familije Mikić.


– To je automatska mašina koja lomi ljusku lešnika i oraha. Sipa se u magacin, separira po veličini, pada između dva konusna valjka koji lome ljusku po obimu i dobijamo gotov proizvod sa lomljenom ljuskom i celim jezgrom – pojasnio je nagrađeni Radiša Mikić i dodao da je kapacitet mašine oko 100 kilograma na sat.

Otac i sin do sada su dobili pet priznanja od Saveza pronalazača Srbije za zajedničke projekte. Radiša Mikić, alias Proka Pronalazač, poznat je po svojim pronalascima u Srbiji i drugim zemljama, pošto su njegovi izumi prethodnih godina osvajali najviša priznanja na međunarodnim izložbama. Automatsku mašinu za mlevenje ljuski lešnika i oraha Radiša prodaje za 800 evra i navodi da, pošto slična mašina ne postoji na tržištu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari