Nagrade za Kragujevac, Pirot i Niš 1

Gradovi Kragujevac, Pirot i Niš dobitnici su nagrade za doprinos razvoju svih oblika pristupačnosti za osobe sa invaliditetom na svojoj teritoriji u 2016. godini, rečeno je Danasu u službi Zaštitnika građana. Priznanja će biti dodeljena danas u Klubu poslanika u Beogradu.

Jedan od osnovnih preduslova za ostvarivanje prava osoba sa invaliditetom je pristupačno okruženje, zbog čega je služba Zaštitnika građana 2014. izradila bazu podataka o pristupačnosti javnih objekata, odnosno interaktivnu Mapu pristupačnosti, u kojoj se nalazi više od 10.000 unosa.
Kako za Danas ističe zamenica zaštitnika građana Vladana Jović, Mapa sadrži informacije o pristupačnim objektima u opštinama i gradovima – lokacijama stajališta javnog prevoza, javnih parking mesta rezervisanih za osobe sa invaliditetom, pešačkih prelaza i javnih objekata u nadležnosti jedinica lokalne samouprave i objekata elektroprivrede – kao i servisima podrške za osobe sa invaliditetom i građanima kojima su potrebne.

– Svim gradovima i opštinama upućen je poziv da, radi lakšeg i bržeg informisanja građana o pristupačnosti objekata javne namene, postave Mapu pristupačnosti na svoje internet prezentacije, što je učinio veliki broj gradova, opština, javnih preduzeća i ustanova – ukazuje Jović. Kako ističe naša sagovornica, upravo će danas biti dodeljena nagrada lokalnim samoupravama koje su najviše doprinele razvoju svih oblika pristupačnosti na svojoj teritoriji, „kako bi se skrenula pažnja javnosti na nepovoljan položaj osoba sa invaliditetom, koje čine osam odsto ukupnog stanovništva“.

– Prijavile su se 22 lokalne samouprave, a nakon obilaska prijavljenih gradova i opština, komisija je donela odluku da nagradu za doprinos razvoju svih oblika pristupačnosti na svojoj teritoriji u 2016. dobiju gradovi Kragujevac, Pirot i Niš. Predstavnici nagrađenih gradova posetiće Milano, koji je dobitnik nagrade Evropske komisije Access City za prošlu godinu – naglasila je Jović. Takođe, Užice, Novi Pazar, Kruševac, Bujanovac i Svilajnac dobili su posebna priznanja, dok su Bojnik, Boljevac, Pantelej iz Niša, Zvezdara iz Beograda, Negotin, Paraćin, Sremski Karlovci, Stara Pazova, Vrnjačka Banja i Žagubica, i gradovi Leskovac, Loznica, Pančevo i Vranje dobili pohvale.

„Mapa pristupačnosti“ je izrađena u saradnji sa Udruženjem za reviziju pristupačnosti, a Zaštitnik građana je, sa Stalnom konferencijom gradova i opština i Timom za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Srbije potpisao Sporazum o saradnji s ciljem unapređenja položaja osoba sa invaliditetom i drugih osetljivih grupa stanovništva.

Posebna pažnja za ranjive grupe

„Zaštitnik građana posebnu pažnju posvećuje zaštiti prava ranjivih grupa građana među kojima su i osobe sa invaliditetom. Ostvarivanje njihovih prava je u nadležnosti organa javne vlasti čija postupanja i rad Zaštitnik građana nadzire i unapređuje ukazujući na probleme sa kojima se osobe sa invaliditetom suočavaju“, istakla je za Danas Vladana Jović .

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari