U zlatiborskom selu Mačkat, prestonici pršute, tokom vikenda održan je 14. Sajam suhomesnatih proizvoda. Na popularnoj Pršutijadi je učestvovalo osamnaest proizvođača, a tridesetdvogodišnjem Dušanu Stojanoviću pripale su tri od ukupno šest sajamskih nagrada, i to za najkvalitetniju svinjsku pršutu, ovčju pršutu i kobasicu.

Nagrada za najbolju goveđu pršutu pripala je Nikoli Brkoviću, za stelju Aleksandru Radojičiću, a za najkvalitetniju slaninu nagrađen je Dragoljub Šopalović.

– Pripadam četvrtoj generaciji porodice koja se bavi proizvodnjom suhomesnatih proizvoda i nadam se da će se time baviti i moji sinovi. Zlatiborski kraj ima idealne prirodne uslove za tu vrstu proizvodnje, pa su i proizvodi ovde najkvalitetniji – kaže nagrađeni Dušan Stojanović.

Osim proizvođača, nagrađeni su i posetioci sajma – najsrećniji su nagrađeni džakom pršute, džakom slanine i džakom kobasice. Oni sa malo manje sreće morali su da pazare, a cene nisu bile baš sajamske – kilogram pršute prodavao se od 1.500 do 1.800, kobasice od 850 do 900 dinara, slanine od 900 do 1.000 dinara. Ovčja stelja koštala je 1.000, a čvarci od 900 do 1.000 dinara.

Pršutijada je privukla mnoge goste, koji borave na Zlatiboru, a Turistička organizacija Zlatibor i opština Čajetina prirediće danas i javni doček Nove godine po julijanskom kalendaru. Na Kraljevom trgu od 22 časa nastupiće Džoker bend, potom trubački orkestar Ivana Đenadića iz Nove Varoši, a gosti će moći da uživaju u gurmanskim specijalitetima, vrućoj rakiji i vinu. Istim povodom, u selu Jablanici, u porti crkve brvnare, od 19,30 takođe je najavljen tradicionalni doček uz bogat kulturno-umetnički program.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari