Najatraktivnija avanturistička trka Srbije održana na planini Rtanj 1Foto: Skyrunning Serbia

Više od 90 km zahtevnih i izazovnih staza, usponi, puno znoja, napetosti, kalkulisanja, emocija, bitke sa prirodom i sa samim sobom, ali i netaknuta lepota okruženja i neprevaziđeni pogled sa vrha Šiljak.

Ovako se može sumirati jedinstvena trka „Rtanj 4 elements race 2024”, održana proteklog vikenda na moćnoj piramidi istočne Srbije.

Najuzbudljivija multištafetna sportska manifestacija na otvorenom se nakon pet godina pauze vratila svojim korenima – na Rtanj i Bovansko jezero. Pet potpuno različitih sportova, pet izazova, čekali su najodvažnije sportiste spremne na avanuturu i nezaboravno druženje. Brojni nebeski trkači, piloti paraglajdera, plivači na otvorenim vodama, kajakaši i brdski biciklisti upustili su se u ovu jedinstvenu avanturu između vrha Šiljak i Bovanskog jezera, preko opština Boljevac i Sokobanja, sa startom i ciljem kod hotela Ramonda.

Kao i uvek, manifestaciju su otvorili nebeski trkači – skajraneri, a pobedu je odneo Srđan Mate iz Beograda iz tima Trem sa sjajnim rezultatom od 49 minuta i 59 sekundi. Uslovi za prelet nisu bili idealni, ali su svi piloti sa vrha Šiljak bezbedno sleteli na 5 – 7 kilometara od Bovanskog jezera gde im je bio cilj i izmena za aktivaciju vode. Najbrži pilot je bio Stefan Dabić iz Sokobanje, iz tima Banjci sa vremenom od sat i 53 minuta.

Na vodi je zatim započela prava bitka i to u dva sporta. Prvi su krenuli plivači koje je čekala poludistanca od 1,9 kilometara, a najuspešniji je bio Vladimir Danko sa vremenom od 26 minuta i 26 sekundi iz tima Alma mons. Kajakaši su imali pet kilometara pred sobom, a Vojin Rudević je uspeo da napravi vanserijski rezultat sa vremenom od 23 minuta i osam sekundi i tako dodatno poboljša poziciju svog tima Alma mons.

Bicikliste je, kao i uvek, čekala vrlo izazovna staza od 33 kilometra sa dosta uspona i tehničkih deonica gde je pobedu, timsku i individualnu, odneo kapiten tima Alma mons Aleksandar Roman, uz vreme od sat i 47 minuta, nakon prelaska ciljne ravnine kod hotela Ramonda.

Prva tri mesta na postolju slavili su timovi Alma mons, Podvig Kraljevo i Tara.

„4 Elements” trka na planini Rtanj našu zemlju upisuje na mapu sveta uz samo još dve destinacije gde održavaju trke ovog tipa – „Dolomitenmann” u Italiji i „Red Bull Elements” u Francuskoj. Organizatori manifestacije su Savez ekstremnih sportova Srbije, Skajraning Srbija i paraglajding klub Zlatibor, uz podršku i glavno pokroviteljstvo hotela Ramonda, Eko Step peleta, Eko tojs, Kings Chioce-a i hladnjača Brestovik.

Više detalja o trci može se pronaći na LINKU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari