Najavljen protest "fijakerista" 1Foto: Matea Milošević / Univerzitetska biblioteka Svetozar Marković

Na današnji dan pre 110 godina, u redakciju dnevnog lista Mali žurnal pristiglo je pismo jednog čitaoca o „problemima fijakerista“ koje je ovaj list i objavio.

„Izgleda mi da upravnik grada Beograda ne zna šta se sve radi u kvartu terazijskom, jer da mu je poznato, on to zaista i ako bi hteo, ne bi smeo to dopustiti“, ovim rečima čitalac Malog žurnala započinje pismo namenjenio uredniku.

Kako dalje u pismu govori, on želi pre svega da ukaže na jednog čoveka, gospodina Savića, pisara krivičnog odeljenja čije je samovlašće prešlo granice svih zakona i koji „ne zna ni za Boga ni za dušu“.

Verni čitalac Malog žurnala dalje u pismu naglašava jedan nesvakidašnji slučaj – par dana ranije, jedna žena je tražila fijaker koji ju je odvezao do bolnice Kraljice Drage.

Kad je fijaker stigao do Vojne akademije, žena je zaustavila vozača, izašla i uputila se ka avliji dok je fijaker ostao da je čeka.

Međutim, žena se ni posle dugo vremena nije vratila u fijaker, a kako se kasnije saznalo – ona se porodila u toj avliji kod muzeja.

Nekoliko dana kasnije, ova žena je na saslušanju u policiji izjavila kako je fijakerista nju izbacio na tom mestu, dok vozača nisu hteli ni da saslušaju, već je morao odmah da plati veliku kaznu od 50 dinara.

Najavljen protest "fijakerista" 2
Foto: screenshot/digitalna.nb.rs

„Pa zar ovo nije gore no za vreme naprednjaka? Ali to radi jedan pisar sa 150 dinara plate, koji pri svem tom dnevno popije po deset krigli piva. To je taj pisar koji uzima taksu za pregled fijakera, a da o tome ne daje nikakve priznanice“, čitalac privodi kraju ovo pismo.

On dodaje da je to taj isti pisar (g. Savić) koji kažnjava ljude bez saslušanja, ne dajući im prilike da dokažu svoju nevinost.

„Povodom ovoga pozivaju se svi fijakeristi da u četvrtak uveče dođu svi kod M. Pariza u devet časova na konferenciju, te da se vidi da se ovom zlu može stati na put“, piše Mali žurnal.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 110 godina, tačnije 1911. godine. Predmet analize je dnevni list Mali Žurnal, koji danas ne postoji. Novine su izlazile u Beogradu kao informativni dnevni list od 1894-1915, godine i potom 1920 godine. Vlasnik i odgovorni urednik bio je Jovan Živković. Vremenom, list se razvijao i tematski širio: imao je dobru dopisničku mrežu, pratio je kulturni život i političke događaje.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari