Otvaranjem gradske tržnice i svečanom sjednicom lokalnog parlamenta, Bijelo Polje je proslavilo 3. januar – Dan opštine.


Predsjednik Opštine Aleksandar Žurić ističe da je u prošloj godini u Bijelo Polje uloženo više od 20 miliona evra, te da su i u 2016. planirana višemilionska ulaganja. Žurić je najavio je da će u 2016. u Bijelom Polju biti izgrađene tri fabrike i nastavak valorizacije planine Bjelasice i Đalovića pećine, što će podstaći otvaranje novih radnim mjesta.

– Godina koja je za nama je godina u kojoj smo doveli u završnu fazu stabilizaciju javnih finansija. Godina u kojoj je, kao i prethodnih, uloženo oko 20 miliona eura u uređenje grada, bez i jednog centa kreditnog zaduženja. To uspijevamo zahvaljujući dobro osmišljenim i isplaniranim projektima. Taj koncept obezbjeđivanja sredstava iz eksternih izvora ćemo i ubuduće koristiti, kazao je Žurić, naglasivši da je izgradnja novootvorene gradske tržnice koštala više od dva miliona evra. „Kada je u pitanju ovaj objekat, dogodine ćemo raditi treću fazu, koja podrazumijeva izgradnju prilaza i parking prostora. Takođe, pri samom su kraju radovi na izgradnji stambeno-poslovnih zgrada u Nikoljcu od 150 stambenih jedinica, vrijedni više od šest i po miliona evra. Ove godine smo uradili i nekoliko vodovoda. U tom nizu najvažniji je vodovod Džafića Brdo, koji je nedavno pušten u rad, a počeli smo izgradnju vodovoda Zaton, a za vodovod Kanje-Dobrakovo završena je projektna dokumentacija, završen tender i izabran izvođač radova. Treba napomenuti i to da smo ove godine ukrovili školu u Dobrakovu, a ovih dana u toku je kompletna rekonstrukcija ulice Lenke Jurišević, u kojoj će biti izgrađen memorijalni park posvećen stradalim putnicima iz voza u Štrpcima i prilaz do vrtića u toj ulici, kao i rekonstrukcija Mojkovačke ulice“, kazao je Žurić.

Jedan od najznačajnijih projekata za Bijelo Polje je, svakako, izgradnja kolektora, čija će realizacija biti nastavljena i naredne godine. Uz to, naglašava Žurić, biće riješeno i pitanje gradskog šetališta. Žurić je istakao da među najznačajnijim razvojnim projektima Opštine Bijelo Polje su valorizacija planine Bjelasice i Đalovića pećine i uz to valorizacija lokaliteta Kisjelih voda.

– Ovi projekti su nešto na čemu smo ozbiljno radili u ovoj godini. Do kraja ljeta završićemo asfaltiranje puta, elektrifikaciju i dovesti vodu do vrha Bjelasice, a 2017. ćemo raspisati tender za žičare. Takođe, nastavljano na realizaciji valorizacije Đalovića pećine. Dakle, radi se o projektima koji će stvoriti šansu za otvaranje novih radnih mjesta i privlačenje turista u Bijelo Polje. U 2016. godini ćemo nastaviti poslove na izgradnji mljekare u Vraneškoj dolini, koja će proizvoditi 60.000 litara mlijeka dnevno. Takođe, u industrijskoj zoni biće izgrađene dvije fabrike. Jednu fabriku radi kompanija Franca sa svojim italijanskim partnerima i to će biti fabrika za preradu i proizvodnju bezdimnih mesnih proizvoda, dok će kompanija Pelengić trejd raditi fabriku za preradu drveta, kazao je Žurić.

Nagrade „3. januar“

Likovni umjetnik Abaz Dizdarević i kompanija „Imperijal“ dobitnici su ovogodišnje Nagrade „3. januar“, koju im je, u okviru proslave Dana opštine, uručio predsjednik Aleksandara Žurić.

– Osjećam da ova Nagrada pripada likovnjacima Bijelog Polja. Istorija nas je obavezivala da gradimo bolji odnos prema ostavštini. Pored toga što Miroslavljevo jevanđelje predstavlja spomenik pisane riječi, ono je istovremeno kroz 300 virtuoznih minijatura spomenik likovne kulture, kao što je tradicija likovnosti koju je gradila nadaleko čuvena slikarska porodica Lazović koja je stvarala u tri generacije obilježila jedan dug vremenski period. Svojevrstan likovni pečat ostavio je i grandiozni ep „Ženidba Smailagić Meha“ Avda Međedovića, koji u preko 12 hiljada stihova na svojevrstan način slika ljude i događaje, kazao je Dizdarević, koji je dio novčane nagrade ostavio na raspolaganje studentima Fakulteta vizuelnih umjetnosti u Bijelom Polju. U ime kompanije Imperijal zahvalio se Petar Smolović, koji je istakao da ova Nagrada slobodarske tradicije pripada svima onima koji su doprinijeli da Imperijal bude uspješna firma. Smolović se u ime kompanije odrekao novčane nagrade, u korist Centra za brigu o djeci ometenoj u razvoju.

Otvorena tržnica

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović i predsjednik Opštine Bijelo Polje Aleksandar Žurić otvorili su objekat Gradske tržnice u Bijelom Polju, u čiju rekonstrukciju i izgradnju je uloženo više od dva miliona evra. Objekat je površine 3.500 kvadratnih metara, sa pratećom poslovno-komercijalnom i ostalom infrastrukturom, a imaće modernu mliječnu i zelenu pijacu sa tezgama, poslovnim prostorima, kancelarijama, pekarom, pečenjarom i bifeom. Za garderobu i tehničku robu predviđen je gornji etaž, koji će kao i zelena pijaca biti poluotvoren.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari