Tužilaštvo za ratne zločine uložiće žalbu na odluku Specijalnog suda u Beogradu da Đuru Tadića kazni desetogodišnjom zatvorskom kaznom za ratni zločin na teritoriji opštine Bihać, potvrđeno je Danasu. Sud je, naime, prekjuče osudio Tadića zbog zločina protiv civilnog stanovništva 23. septembra 1992. u mestu Duljci.


U Fondu za humanitarno pravo (FHP) ističu da je presuda zasnovana na uverljivim dokazima, kao i da je odgovornost Đure Tadića tokom postupka nesumnjivo dokazana, ali da je izrečena kazna uvredljiva za žrtve.

„Predsedavajuća veća, sutkinja Mirjana Ilić, rekla je tokom izricanja presude da je prilikom odmeravanja kazne sud od olakšavajućih okolnosti optuženom cenio lične i porodične prilike, životnu dob (star 65 godina) i neosuđivanost, dok je kao otežavajuće okolnosti cenio težinu nastalih posledica, odnosno broj žrtava“, navode u FHP-u. Oni smatraju da se pridavanjem značaja starosnoj dobi izvršioca ovako surovog zločina na degutantan način nipodaštava patnja svih žrtava ovog zločina.

S druge strane, i odbrana je najavila žalbu. Kako navode, sud nije prihvatio odbranu optuženog koji je tvrdio da je dovezao ostale učesnike do mesta zločina, ali da nije učestvovao u ubijanju.

„Drugi su prebacili krivicu na mene kako bi umanjili svoju. Ja nisam to počinio, žalićemo se“, ističe Tadić.

Srpsko tužilaštvo za ratne zločine preuzelo je ovaj predmet od kantonalnog suda u Bihaću, jer je optuženi Tadić zahtevao da mu se sudi u Srbiji.

Masakr u voćnjaku

Tadić je presudom oglašen krivim zato što je kao pripadnik Rajinovačke čete Vojske RS bio u grupi sa još sedam osoba, koje su u vojnim i policijskim uniformama, naoružane i maskirane u mestu Duljci pucali i ubili 18 bošnjačkih civila. Ubijeni su, u tom trenutku, po osnovu radne obaveze, bili u voćnjaku i brali šljive. Prema svedočenju, neki od civila skrivali su se u štali, na koju je bila bačena i bomba. Nakon zločina, tela ubijenih su skupljena i zapaljena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari