Republička građevinska inspekcija dostavila je rešenja o uklanjanju objekata vlasnicima koji su ih nelegalno izgradili oko Zavojskog jezera, kod Pirota. Objekti su sagrađeni na zemljištu čiji je vlasnik Hidroelektrana „Pirot“.

Vlasnici objekata formirali su pregovarački tim koji će s lokalnom samoupravom, HE „Pirot“ i resornim ministarstvom pregovarati o pronalaženju rešenja kojim bi se sprečilo rušenje vikendica.

Vlasnici vikendica traže da se one ne ruše do usvajanja planskih akata i navode da su spremni da HE „Pirot“ plaćaju nadoknadu i poštuju sve ekološke mere zaštite prostora oko jezera.

Načelnik Odeljenja za urbanizam i komunalnu delatnost u Skupštini opštine Pirot Zoran Krstićrekao je da su rešenja o uklanjanju objekata prošle nedelje okačena na same objekte.

– Na prostoru oko jezera niklo je niz objekata, baraka i kamp kućica, koje su izgrađene na zemljištu čiji je vlasnik HE „Pirot“. Voda u jezeru i sam prostor oko njega su ugroženi. Doneto je oko 250 rešenja za uklanjanje svih tih objekata. Ako ih vlasnici sami ne uklone, ti objekti biće prinudno uklonjeni – rekao je Krstić.

Direktor HE „Pirot“ Jovan Stevčićrekao je da je interes države da se akumulacija sačuva kao rezervoar pijaće vode iz koga bi moglo da se vodom za piće snabdeva dva miliona ljudi.

– Pre tri godine smo pokušali da se ta gradnja zaustavi i tada uručili 150 rešenja o uklanjanju objekata, ali bez većih rezultata- rekao je Stevčić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari