Prekomponovanje lokalne vlasti u sjeničkoj opštini i stvaranje nove vladajuće većine koju predvodi SDA Sandžaka, kratko je zaustavila nesuglasice i međusobna optuživanja u opštinskom parlamentu.


Nezadovoljan radom skupštinske većine je šef odborničkog kluba GG Samostalna SDA za Sjenicu Nusret Nuhović, nekadašnji kadar SDA, predsednik opštine Sjenica i državni sekretar u Ministarstvu lokalne samouprave. On je nezadovoljan što je poslednja sednica Skupštine opštine zakazana iznenada i „što su materijali odbornicima uručeni samo dan ranije pre zasedanja“. U izjavi lokalnim medijima Nuhović je najavio podnošenje krivične prijave za korupciju i organizovani kriminal protiv predsednika sjeničke opštine Hazba Mujovića i pozvao odbornike pozicije da podrže tu inicijativu.

Odbornička grupa koju predvodi ovaj bivši visoki funkcioner SDA, predlagala je da se na dnevnom redu nađe razmatranje izveštaja Državne revizorske institucije (DRI) o trošenju budžetskih sredstava za 2013.godinu, koja je konstatovala da je nenamenski potrošeno više od 200 miliona dinara. Samostalna SDA za Sjenicu zahteva da DRI izvrši kontrolu trošenja budžetskih sredstva i za prošlu godinu.

– Skupština nastavlja da radi na kriminalan način, nastavlja da štiti kriminal koji se vrši na teret i štetu građana i budžeta opštine Sjenica, optužio je Nuhović svoje kolege iz skupštinske večine.

Na istom zasedanju Bošnjačka demokratska zajednica Sandžaka (BDZS) ostala je bez svog odbornika i predsednika. Predsednik BDZS za Sjenicu i odbornik u lokalnom parlamentu Sejfudin Muminović, obavestio je članove lokalnog parlamenta da je napustio odbornički klub te partije, da će njegov rada u Skupštini opštine biti nezavistan i da će odluke za koje bude glasao biti lično njegove.

Do novembra prošle godine skupštinsku većinu, od izbora 2012. godine, predvodile su Sandžačka demokratska partija (SDP) i SDA Sandžaka. Prvo su odbornici okupljeni oko SDP i BDZS počeli da najavljuju novu skupštinsku većinu bez predstavnika SDA, a onda je došlo do neočekivanog obrta situacije. Skupštinsku većinu formirala je SDA uz pomoć po jednog odbornika koji su napustili redove SDP i BDZS i odbornika SPS.

Neostvarene najave

Posle promene vlasti u Sjenici, lider SDA Sandžaka Sulejman Ugljanin najavljivao je promenu vlasti u Prijepolju i Novom Pazaru. Tada je, po njegovim rečima, promena vlasti u Prijepolju bila skoro gotova stvar, a za Novi Pazar je rekao da će „lično da predvodi promene“. Do najavljenih promena nije došlo. Skupštinske većine ostale su čvrste.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari