Četiri stolice, četiri slikara, četiri čaše, jedan sto i jedna boca ekološke šljivovice. Proizvod Dragana Zlajića iz bjelopoljskog sela Zaton.

Žuta kao limun. Kako se boca prazni, tako slikarima naviru ideje. Profesor slikarstva Milutin Obradovićrazvija ideju kako će da nastavi svoj slikarski ciklus o konjima, Eldin Suljevićmašta o piramidama i paunovima, Božo Šekularac kaže da mu je u posljednje vrijeme inspirativna maslina… I ko zna dokle bi dosegle umjetničke maštarije da Dragan Zlajićne donese još jednu bocu. Kako zveknuše prinesene čaše kad nasuše novu turu, tako Milutinu sinu ideja: „Hajde da formiramo slikarsko udruženje ‘Atelje 4’. Bićemo članovi nas četvorica i nikog više primati nećemo.“

Iza tog stola se rodila ideja i o školi crtanja i slikanja „Atelje 4“. Prva na sjeveru Crne Gore. „Skuvaj ti kafu, dok mi uokvirimo ovu sliku“, veli mi Milutin, čim sam se spustio niz stepenice i ušao u školu. Lijevo učionica, pravo hodnikom radionica, desno od ulaza atelje i dnevni boravak i tek opremljeni mokri čvor. „Kafa je na stolu“, provirih u radionicu gdje su Milutin i Eldin štelovali okvir jednom pejzažu. Virnuh i u učionicu. Najstarija grupa polaznika škole marljivo radi. Današnji cilj im je da ulome ruku.

– Program za ovu školu smo djelimično uzeli od srednje umjetničke škole ‘Petar Lubarda’ sa Cetinja. Imamo sve vrste polaznika od šest do 40 godina. ‘Atelje 4’ je, ustvari, likovno udruženje kojem je glavni cilj da bude jedan element Bijelog Polja i sjevera Crne Gore koji će da upotpuni ono što čega na ovim prostorima nije imalo. To je, prije svega, škola crtanja i slikanja. Kod nas, takođe, ljubitelji slikarstva mogu da kupe sliku, mogu da urame sliku. ‘Atelje 4’ ima sve ono što treba umjetniku da bi opstao, kaže profesor Obradovići dodaje da im je prostorije ustupio direktor Elektro – ekonomske škole u Bijelom Polju, Miloš Marić. „Morali smo malo da bušimo, štemamo, gletujemo, razbijamo…, i sada smo dobili oko 100 kvadrata prostora. Ovdje, osim što vodimo školu, vrlo rado i stvaramo“, kaže Obradović.

U učionici tišinu remete škripanja olovaka. Današnja grupa ima sedam polaznika, ne računajući one što su izostali. Inače ova škola ima oko 40 polaznika uzrasta od sedam do 40 godina. Edin ErovićMacan se upisao uprkos tome što njegove grafike, platna i crteži većkrase mnoge prostore. Nastavnik je tehničkog i to mu pomalo kvari slikarski stil. Umjetnički nagon ga uči da povlači razuzdane linije, dok mu profesija kaže da svaka crta mora da bude pravilna i precizna.

– Nadam se da ću u ovoj školi, ako ništa drugo, uspjeti da pomirim tehničko crtanje i slikarstvo, kaže Macan, ne prekidajući rad. Jednako, kao Macan, radu su ozbiljno prišli Nemanja Pešići Vladimir Drobnjak. Svoj talenat žele da izbruse i Dubravka Rabrenovići Nebojša Krgović, a Samer Mujezinovićiz Brodareva mora da pređe državnu granicu da bi došao u školu. U samom ćošku učionice je i T. R. koja nije željela da joj se pominje ime u novinama. Samo je rekla da može da se napiše da joj je slikarstvo velika ljubav, ali da se nije zbog sebe upisala u školu, većzbog kćerke koja je u najmlađoj grupi.

Ipak, Milutin kontroliše i njen rad. Obilazi i ostale polaznike. Asistira mu Eldin. Sljedeći put će doći i Božo. Pripomoći će i Katarina Zlajić. Ona danas nema vremena. Zainatila se da dovrši dvije započete slike. Na jednom štafelaju je postavljeno platno na kom slika mrtvu prirodu, na drugom ribe. Ona je izašla iz škole „Atelje 4“. Učenica je druge godine Elektro – ekonomske škole, ali su profesori sa Likovne akademije na Cetinju vidjeli da je nesvakidašnji talenat i traže od Ministarstva prosvjete da je prebace na njihovu Akademiju.

Članovi „Ateljea 4“ su ubijeđeni da će odavde izaći još talenata. Ubijeđeni su da će ovo jednoga dana prerasti u srednju likovnu školu. Jer, to je ono što fali sjeveru Crne Gore. „To bi bilo ozbiljan projekat koji bi trebalo da podrži Ministarstvo prosvjete i drugi organi koji rješavaju ta pitanja. Cetinje je podaleko za talente iz Bijelog Polja, Berana, Rožaja, Andrijevice, Plava i Pljevalja“, kaže Obradovići privodi nastavu kraju.

Nakon kraćeg rezimea današnjeg rada, u hodniku su servirani sokovi, kafe, grickalice i naravno – ekološka šljivovica Dragana Zlajića.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari