Investiciono-razvojni fond planira nova ulaganja u razvoj malog i srednjeg biznisa na sjeveru Crne Gore, kroz novu kreditnu šemu i takozvani start ap model za preduzetnike koji imaju odgovarajuću hipoteku, koji hoće da razvijaju svoj biznis od mikro do srednjeg biznisa.

Inače, zahvaljujući programima ovog Fonda do sada je na sjeveru Crne Gore realizovano 89 projekata kroz kreditnu šemu sa poslovnim bankama, u čemu je učešće Fonda oko 7,9 miliona evra. Direktor Investiciono-razvojnog fonda Dragan Lajović ističe da su oni u Bijelom Polju kreditirali desetak projekata mikro i malih preduzeća, sa oko 900. 000 evra.

– Ova naša aktivnost je prihvaćena u Bijelom Polju i ljudi prepoznaju ono što državna institucija poput Investiciono-razvojnog fonda nudi. Nama je cilj da ovu mikro-kreditnu liniju nastavimo i da učinimo dužim grejs period povraćaja i relaksiramo kamatnu stopu, da prepoznamo zajedničke resurse Bijelog Polja i da ih maksimalno stavimo u funkciju i ono što je važno, negdje zaposlimo nove ljude i da u nekim preduzećima onemogućimo da otpuste postojeći radni kadar. Ambicija Fonda u narednom periodu je da bude fizički prisutan u Bijelom Polju, da naši saradnici ostvaruju direktan kontakt sa vlasnicima i menadžerima mikro i malog biznisa i sa preduzetnicima kroz edukacionu funkciju. Do trenutka dok preduzeće ne bude postalo realizator kredita, naši saradnici će biti i fizički prisutni na projektima, kaže Lajović.

On je naglasio da neprestano treba raditi na edukaciji preduzetnika na način što im treba organizovati seminare za upravljanje biznisom. „U tom pogledu, mi ćemo sa Direkcijom za mala i srednja preduzeća i Zavodom za zapošljavanje organizovati na sjeveru edukaciju mladih menadžera“, istakao je Lajović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari