Na prestižnom Sajmu gurmanske literature u prestonici Francuske, Mika Dajmak, urednik Malog kuvara – dodatka koji se u Danasu pojavljuje petkom – osvojio je nagradu za knjigu Ono što morate da znate o vinu u izdanju Dan Grafa (izdavač Danasa) i NNK Internacional. Ovogodišnji sajam održan je 17. put u Parizu, a suštinska želja organizatora je da se iz celog sveta prikupe stručne i popularne knjige o jelima i pićima. Priznanje za Danasovog laureata stigla je u kategoriji Najbolje edukacijske knjige o pićima.
Tome treba dodati da svake godine nagrađeni učesnici ovog sajma ustupaju organizatoru po jedan svoj recept koji će biti uvršćen u monografiju Najbolje na svetu. Kako je za Plave strane rekao autor, šaran sa suvim šljivama u belom vinu biće najverovatniji izbor iz knjige Ono što morate da znate o vinu. Reč je o originalnom receptu koji je, uz to, i reprezent ovdašnje kuhinje. Ko se seća, zna da je još Evlija Čelebija pisao da je ovdašnji specijalitet đuveč od šarana i jesetre. Time će, ako se ne varamo, prvi put, i Srbija naći mesto među najboljima u svetu. Makar u hrani. Uostalom, i strani turisti, kada govore o razlozima za posetu Srbije, neretko na prvo mesto stavljaju – trpezu!
Sajam gurmanske literature organizuje se u čuvenoj i kontroverznoj piramidi Luvra, a za pobednike se priređuje i svečana večera uz dodelu priznanja. A meni je zaista impozantan: foa gra (pašteta od kljukane guske – ko čuva Male kuvare ima i recept), razni drugi francuski specijaliteti, domaće čokolade, i vrhunski šampanjci i vina…
Knjiga Ono što morate da znate o vinu, nakon prodaje na kioscima, sada se može nabaviti i u knjižarama. I ko zna, možda nastavi put i ka nekim drugim destinacijama.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.