„Art Trema fest“ – festival autorskih projekata i autorskih predstava u kamernoj formi profesionalnih produkcija održan je od 26. do 29. marta, a tokom četiri festivalska dana rumska publika i stručni žiri odgledali su 11 predstava.


Takmičenje se odvijalo u dve kategorije – predstave studenata glume i profesionalnih pozorišnih trupa. Žiri u sastavu mr Miroslav Radonjić, teatrolog, Miroslav Benka, reditelj, i glumica Mirjana Karanović odlučili su da u prvoj kategoriji sve nagrade odu predstavi „Razred“, koja je nastala po motivima Volterovog „Kandida“. Reč je o klasi studenata glume Jasne Đuričić i Sanje Krajnov Akademije umetnosti u Novom Sadu, a čiju režiju potpisuje Radoslav Milenković.

U drugoj kategoriji za najboljeg glumca je proglašen Radoslav Milenković (predstava „Naši dani“), za najbolju glumicu je proglašena Suzana Santrač (predstava „Život iz dva dela“), a za najbolju predstavu „O s(a)vesti“ – autorski projekat Sanje Krsmanović Tasić. Zlatnu masku za režiju dobio je Tomas Lindstrom za predstavu „Život u dva dela“ Theatar Theatron Lund iz Švedske.

Tokom 18. Art Trema festa posetioci su mogli da pogledaju i izložbu „Đorđe Lebović – svedok protiv svoje epohe“, koja je nastala u saradnji Gradskog pozorišta Ruma i Pozorišnog muzeja Vojvodine, a predstavljen je i časopis „NITI“ i zbornik „Lutka i maska u srpskoj kulturi“. Kao i ranijih godina organizator Art Trema festa je Gradsko pozorište Ruma i koordinator projekta Zoltan Fridman, reditelj uz tehničku pomoć ustanova kulture u gradu. Pokrovitelj projekta je rumska opština, Pokrajinska vlada i Ministarstvo kulture i informisanja Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari