Prvo su učesnici pekli paprike, pa potom kuvali najpopularniju zimnicu – ajvar a sve to na takmičenju u Novom Bečeju, koji se pridružio velikoj akciji koja se održava širom Srbije. U organizaciji lokalne samouprave i Turističke organizacije opštine Novi Bečej u centru Novog Bečeja, u nedelju se pod sloganom „Izađi mi na teglu“ takmičilo 14 ekipa u pripremanju ajvara.


U svakoj ekipi bilo je po pet žena i poneki muškarac. Sve potrebno za takmičenje – papriku, ogrev i ostale dodatke su obezbedili organizatori. Pobedila je ekipa „Nadine žene“, čiji ajvar odlazi na glavno takmičenje koje će se održati 10. oktobra, na drugom mestu je bila ekipa „Knap“, a na trećem ekipa „Veliko srce“, takođe iz Kumana kao i pobednička ekipa.

– Mi smo izuzetno zadovoljni odzivom sugrađana. Ono što je veoma bitno da jedan deo skuvanog ajvara odlazi u humanitarne svrhe i koristiće se u našoj narodnoj kuhinji – izjavila je Olga Lalić, zamenica direktora Turističke organizacije opštine Novi Bečej.

Manifestacija „Izađi mi na teglu“ se održava u više od 20 gradova u Srbiji.

U svakom od gradova u proseku se proizvodi oko 400 tegli ajvara. Nakon 30 dana biće pripremljeno oko 10.000 tegli, a celokupna proizvedena količina namenjena je onima kojima je najpotrebnije i to sa teritorije opština u kojima se manifestacija održava. Generalni sponzori akcije su kompanije „Roda“ i „Alfa plam“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari