Na Gradskom trgu u Petrovacu na Mlavi počeo je 43. po redu Sabor narodnog stvaralaštva Srbije, završna republička manifestacija izvornog narodnog stvaralaštva i tradicionalne kulture, na kojoj se tradicionalno predstavljaju najkvalitetniji čuvari narodne tradicije (izvorne igračke i pevačke grupe, vokalni solisti i instrumentalisti-svirači na starim instrumentima) u programu od 80 minuta.

Svi učesnici odabrani su na Saborima koji su održani tokom godine, uključujući i učesnike sa Kosova i Metohije.

Organizatori Sabora su: Savez amatera Srbije i Kulturno prosvetni centar Petrovac na Mlavi. Domaćin i pokrovitelj Sabora je Opština Petrovac na Mlavi. Kulturno umetnički program ja izveden na gradskom trgu u Petrovcu na Mlavi, a manifestaciju je svečano otvorio i poželeo dobrodošlicu gostima predsednik opštine Petrovac na Mlavi Radiša Dragojević.

-Za građane Petrovca na Mlavi i sve nas ovde prisutne ovo je jedinstvena prilika da vidimo i doživimo najbolje što Srbija ima u segmentu narodne baštine, tradicionalne kulture u igri, pesmi, svirci i predstavljanju narodnih nošnji. Zadovoljstvo nam je što možemo videti najbolje igračke i pevačke grupe, narodne svirače, pevače odabrane na brojnim saborima koji su predhodili ovom 43. Saboru narodnog stvaralaštva, dragulju i kruni brojnih sabora. Prilika je da se upoznamo sa različitim načinima izvođačke prakse koja se neguje ne samo u selima Srbije već i u gradskim sredinama. Načini na kojima se uči, a potom i izvodni narodna igra, pesma i svirka danas se u velikoj meri razlikuje od prošlog vremena. Za nas u ovom regionu u kome se vekovima prepliću različite melodije, ritmovi i zvučne boje, održavanje sabora u Petrovcu na Mlavi je izazov i prilika da još bolje sagledamo kako da sačuvamo ono naše, što se peva, igra, svira u našem kraju, jer to je najbolji put ka očuvanju srpskog i svih ostalih naroda i manjina koji žive u republici Srbiji, rekao je Dragojević.

On se ovom prilikom zahvalio svim učesnicima i organizatorima 43. Sabora i dodao da je Petrovčanima posebno zadovoljstvo što u svom gradu mogu pozdraviti članove dva renomirana ansambla radio televizije Srbije, hora i orkestra. Na saboru je nastupilo 23 grupe sa teritorije cele Srbije. Sabor je završen koncertom orkestra i hora RTS-a pod nazivom „Balkanski motivi“ koji je održan u velikoj sali Doma kulture u Petrovcu na Mlavi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari