– Poslednji vikend februara u Pljevljima je, pod pokroviteljstvom opštine, održana zimska auto trka u okviru vinter-kupa, zimske lige koju već 11 godina organizuje Motor-sport magazin iz Nikšića. Na popularnoj pljevaljskoj auto-moto stazi, Dajevića Han – Rudnica, nastupilo je 23 vozača iz devet crnogorskih klubova u šest klasa, što je nesumnjivo dokaz da i u vremenu krize ovaj izuzetno skup sport opstaje.


Probna vožnja i borba za startne pozicije održana je u subotu na mokroj i klizavoj stazi, što je uslovilo nekoliko odustajanja zbog proklizavanja i oštećenja prednjeg trapa vozila. Takmičenje je pred brojnom pljevaljskom publikom održano u nedelju, a počelo je u 11 sati. Razlog za prisustvo velikog broja Pljevljaka je debitovanje mladih takmičara iz Pljevalja, članova „AP – sport“ koji su predstavljali Alen Plakalo i Aleksandar Džogaz.

Najbolje vrijeme staze ostvario je Aldin Ćorović iz AMK „Ćorović“, sa ostvarenim vremenom od tri minuta i devet sekundi, a najuspješniji klub trke je AMK „Šuković“, koji je za 60 bodova bio ispred drugoplasiranog AMK „Kilkas“ i trećeplasiranog AMK „Podi“. Pljevaljski takmičari su bili dosta uspešni, pa je Alen Plakalo osvojio drugo mjesto u svojoj klasi, a Aleksandar Džogaz je bio treći u klasi „terenaca“. Da bi takmičenje proteklo u najboljem redu, angažovano je više od 60 pripadnika raznih službi i komisija. Prema riječima direktora trke Mlađena Simovića, za obezbjeđenje staze angažovani su radnici Uprave policije, Službe zaštite i spasavanja, hitne medicinske pomoći, šlep služba, sudije i tehnička služba AMSK „Pljevlja“.

– Na poslovima obezbjeđenja trke bilo je angažovano više od 60 ljudi, koji su vrlo odgovorno i ozbiljno odradili povjereni posao, što je doprinijelo da takmičenje protekne bez incidenata i prigovora od strane takmičara, rekao je Simović. „Ova trka je još jednom dokazala kvalitete brdske auto staze Dajevića han – Rudnica i pokazala da AMSK „Pljevlja“ može samostalno organizovati takmičenja i znatno većeg ranga“, rekao je predsjednik AMSK „Pljevlja“ Zoran Despotović.

Rukovodstvo Auto-moto federacije Crne Gore, na čelu sa predsjednikom Odbora za sport Veselinom – Batom Mašanovićem, svojim prisustvom, podrškom i savjetima želi da pomogne Pljevljacima da svoju stazu što bolje opreme, kako bi bila spremna i za velika takmičenja. „Interes Federacije je da na sjeveru naše države i u ovom regionu krenemo sa intenzivnijim forsiranjem automobilizma. Pljevlja i vaša staza imaju prioritet i definitivno zaslužuju lidersku poziciju“, rekao je Mašanović.

Lokalna uprava i privrednici donatorstvom i sponzorstvom, brojna publika svojim prisustvom i AMSK „Pljevlja“, dobrom organizacijom trke, opravdali su očekivanja i još jednom potvrdili najozbiljniju kandidaturu da Pljevlja dobiju jednu od evropskih trka. Pored popularizacije sportskog automobilizma, ovo takmičenje na najbolji način reprezentuje i turističke potencijale pljevaljskog kraja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari