Međunarodni festival jednominutnog filma „Mister Vorky“ održan je od 5. do 7. juna. Tokom tri festivalska dana publika je imala priliku da pogleda 103 jednominutna filma pristigla iz preko 30 zemalja – USA, Kanada, Poljska, Portugal, Brazil, Maroko, Nemačka, Južna Afrika, Turska, Španija…

P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; 

Filmove za ovaj, drugi po redu, festival ( prvi je imao 45 filmova) je selektovao režiser Marko Kostić, a članovi žirija su bili Goran Trezić, profesor filmske montaže na beogradskom FDU, Ekin Kazan, reditelj iz Turske čiji je film „Roj“ bio prošlogodišnji pobednik Festivala i Toni Šarić iz Hrvatske, osnivač i direktor festivala DORF (Festival dokumentarnog rok filma).

Pobednik ovogodišnjeg Festivala je film poljskog autora Bartoša Kruhlika pod nazivom „AD REM – Girl“, najbolji domaći film je „Being One“ autora Ivice Đorđevića i Adama Ranđelovića, dok je film „Tolerance“ nemačkog autora Kuseti Frojna proglašen za najbolji strani film. Žiri publike se opredelio da za najbolji film proglasi „Grandpa“ autora Andre Markesa iz Portugala.

Posle proglašenja najboljih učesnika, publika je imala priliku da pogleda film iznenađenja – Hičkokov film „Dama koja nestaje“ iz 1939. godine.

Pored takmičarskog dela u pratećim sadržajima prikazani su filmovi na temu saobraćaja, održana je tribina na temu „O pravom filmu“, organizovana je izložba u Zavičajnom muzeju „Vorkapich“ i koncert benda „Kanda, Kodža i Nebojša“.

Ovaj Festival je, pored prikazivanja najkraćih autorskih filmskih ostvarenja iz celog sveta, posvećen i sećanju na čuvenog filmskog autora i teoretičara Slavoljuba Slavka Vorkapića koji je rođen u Dobrincima, selu rumske opštine, a slavu stekao radom u Americi. Upravo zato su učesnici Festivala posetili i njegovu rodnu kuću u Dobrincima.

Organizator Festivala je Udruženje „Vorky Team“ iz Rume a pokrovitelji su Ministarstvo kulture i informisanja i rumska opština.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari