Proteklih dana u Sremskoj Mitrovici je održano tradicionalno takmičenje Kulenijada 07. Za ovo, osmo takmičenje proizvođača sremskog kulena predato je 70 proizvoda, a ocenjivanje je obavila stručna komisija u Sremskoj privrednoj komori koja je i organizator takmičenja. Industrijski proizvođači i pojedinci predali su komisiji svoje kulene koje je pod šiframa ocenjivala stručna komisija u sastavu dr Radivoje Tadić, sa Instituta za higijenu i tehnologiju mesa u Beogradu, prof.

Proteklih dana u Sremskoj Mitrovici je održano tradicionalno takmičenje Kulenijada 07. Za ovo, osmo takmičenje proizvođača sremskog kulena predato je 70 proizvoda, a ocenjivanje je obavila stručna komisija u Sremskoj privrednoj komori koja je i organizator takmičenja. Industrijski proizvođači i pojedinci predali su komisiji svoje kulene koje je pod šiframa ocenjivala stručna komisija u sastavu dr Radivoje Tadić, sa Instituta za higijenu i tehnologiju mesa u Beogradu, prof. Ljiljana Petrović s Tehnološkog fakulteta u Novom Sadu i prof. Ilija Vuković s Veterinarskog fakulteta u Beogradu. Imena proizvođača pobednika Kulenijade 07 biće, kako je najavljeno, poznata do kraja ove nedelje.
– Ocenjivanje je obuhvatilo dve osnovne grupe proizvoda – kulene industrijskih proizvođača, odnosno one koje su proizvela preduzeća i radnje i one koje su napravili pojedinci u svojim domaćinstvima. Ove dve grupe podeljene su na dve podgrupe tako da smo posebno ocenjivali kulene u prirodnim omotačima i one u veštačkim omotačima. Ocenjivalo se šest svojstava proizvoda – spoljni izgled, izgled preseka, čvrstoća, boja, miris i ukus. Na osnovu ovih karakteristika u svakoj grupi i podgrupi će se proglasiti po tri najbolja. Znači neće biti, kao ranijih godina, da se u istoj grupi takmiče industrijski i pojedinačni proizvođači – objasnio je dr Radivoje Tadić, član ocenjivačke komisije.
U poređenju s ranijim takmičenjem, prema oceni komisije, ovogodišnji proizvodi na Kulenijadi znatno su kvalitetniji. Lane je od 109 kulena trećina jedva zadovoljila tražene kriterijume.
Ocenjivačka komisija Kulenijade 07 posle celodnevnog mukotrpnog rada saopštila je šifre pod kojima su bili prijavljeni najbolji kuleni. U konkurenciji preduzeća i radnji proizvođača kulena u prirodnom omotu prva tri mesta zauzeli su oni pod šiframa 491, 001 i Ravnjanka. U konkurenciji kulena koje su proizvela fizička lica, a takođe su u prirodnom omotu, tri najbolja su pod šiframa 966, 848 N i Okac. U konkurenciji kulena u veštačkom omotu, a proizvedenih od strane pojedinaca, najbolji su pod šiframa 008, Neda Cuca i 006, a u konkurenciji preduzeća i radnji proizvođača kulena u veštačkom omotu najbolje ocene dobila su dva i oni su pod šiframa 63 i 171047/ A.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari