Uprava engleskog fudbalskog premijerligaša i zvanično najbogatijeg kluba na planeti Mančester sitija, potpisala je ugovor sa dojučerašnjim prvotimcem Arsenala Emanuelom Adebajorom. Siti je za 25-godišnjeg reprezentativca Toga, koji je više od tri godine u odličnoj formi igrao za Arsenal, platio oko 29 miliona evra. Adebajoru je produžena radna dozvola u Engleskoj, pa je nakon obavljenih lekarskih pregleda potpisao ugovor, na osnovu kojeg će nedeljno zarađivati oko 190.000 evra.

Jedan od najboljih napadača na svetu i najboljih igrača afričkog kontinenta, Adebajor je svoje veliko fudbalsko umeće pokazivao u dresu Arsenala širom Evrope. Proteklu sezonu Lige šampiona igrao je u velikoj formi, a gol protiv Viljareala (iz makazica) ostaće upamćen kao jedan od najlepših u istoriji elitnog takmičenja starog kontinenta. Nije ni čudo zbog svega ovoga, što je bio na meti velikih klubova, ali menadžer Arsenala Arsen Venger nije hteo ni da čuje za njegov odlazak iz tabora „tobdžija“. Ipak, prebogati vlasnici „građana“, naftni magnati iz Emirata, ponudili su skoro neverovatnih 30 miliona evra, a tu cifru malo koji klub odbija, bez obzira na to o kom igraču se radi.

Mančester siti je u tekućem prelaznom roku, osim Adebajora, angažovao veznog fudbalera Aston Vile Gereta Berija i napadača Blekburna Rokea Santa Kruza, a pre samo nekoliko dana doveden je i Argentinac Karlos Tevez, koji je prošle sezone nastupao za gradske rivale Mančester junajted. Mediji na Ostrvu tvrde da su i pregovori sa kapitenom Čelsija Džonom Terijem takođe u završnoj fazi.

 

Svakom igraču Sitija švajcarski sat od 200.00 evra

Većinski vlasnik Mančester sitija šeik Mansur Bin Zajed al Nahjan, poklonio je svakom igraču tog kluba ručni časovnik čuvenog švajcarskog proizvođača „Frank Miler“, ukupne vrednosti oko šest miliona evra. Na prijemu u svom dvorcu u Abu Dabiju, koji je priredio uoči odlaska ekipe na turneju u Južnu Afriku, bogati šeik je svakog darovao satom, od kojih svaki staje malo manje od 200.000 evra.

 

Umesto lične karte

Emanuel Adebajor

Nacionalnost: Togoanac

Datum rođenja: 26. 2. 1984.

Mesto rođenja: Lome, Togo

Karijera:

1997-1998, Sporting Lome

1999-2001, Mec B

2001-2003, Mec

2003-2006, Monako

2006-2009, Arsenal

2009-?, Mančester siti

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari