Poznati pljevaljski vokalni i instrumentalni solista Esad Memić Zrca, četrdesetogodišnju muzičku karijeru krunisao nagradom za najboljeg vokalnog solistu na Četvrtom svjetskom festivalu tamburaša u Deronjama u konkurenciji oko 350 učesnika.


Presrećan zbog nagrade koju je osvojio sa Gradskim tamburaškim orkestrom Memić je za Sandžak Danas rekao da je bilo krajnje vrijeme da jedna ovakva nagrada dođe u Pljevlja. „Tambura je nacionalni instrument pljevaljskog kraja i ovdje se svira od davnina. Obzirom da uz tamburu ide i dobra pjesma, Pljevlja se mogu pohvaliti i dobrim vokalnim solistima i dobrim tamburašima. Dovoljno je samo pomenuti jednog Hamdiju Šahinpašića ili današnje Pljevaljske tamburaše. Žičani instrumenti su ovdje vrlo zastupljeni, a muzički pedagozi su u Pljevljima uvijek bili vrhunski. U Pljevljima se još uvijek evociraju sjećanja na Ženski mandolinski orkestar pri KUD „Volođa“ iz 1952. godine koji je imao sedamdeset djevojaka. Sličnu slavu na putu je da dostigne Gradski tamburaški orkestar Pljevlja“, priča Memić.

Pre Deronja, Memić je, sa svojim orkestrom, nastupio na festivalu u Užicu, gdje gdje su oduševili publiku pljevaljskim pjesmama. „Taj festival nas je preporučio da učestvujemo na Svjetskom festivalu. Znali smo da se ne možemo takmičiti sa novosadskim tamburašima, pa smo odlučili da se na festivalu predstavimo pjesmom, za što smo se pripremali oko mjesec dana. Publiku smo oduševili sa pljevaljskim brendom „Svi pljevaljski tamburaši“ i naravno uz Gradski tamburaški orkestar nagrada je bila gotovo očekivana“, rekao je Memić.

Esad Memić Zrca je muzičku karijeru započeo 1969. kao član KUD „Volođa“, gdje je učestvovao gotovo u svim sekcijama i svirao više instrumenata. Oko 20 godina je svirao bubnjeve, a na jednom od festival u Rumuniji dobio je nagradu za najbolji scenski nastup gočiste. „Muzika je moja velika ljubav, ali nikada nisam nastupao po kafanama ili svadbama, već na obilježavanjima značajnih datuma, festivalima i humanitarnim manifestacijama“, ističe Memić.

Sa Pljevaljskim tamburašima Esad Memić je snimio dva CD-a, a u pripremi je i treći, a u slobodno vrijeme sakuplja muzičku građu sa ovih prostora, tekstove i notne zapise.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari