S prosečnom decembarskom zaradom od 23.683 dinara, Jablanički okrug je na začelju u Srbiji – novi su podaci Republičkog zavoda za statistiku. Zajedno sa leskovačkim krajem ,,fenjerdžije’’ su i Piroćanci, koji su u decembarskom kovertu imali psorečno 22.846 dinara. U tom mesecu prosek plata u Srbiji bio je 34.

S prosečnom decembarskom zaradom od 23.683 dinara, Jablanički okrug je na začelju u Srbiji – novi su podaci Republičkog zavoda za statistiku. Zajedno sa leskovačkim krajem ,,fenjerdžije’’ su i Piroćanci, koji su u decembarskom kovertu imali psorečno 22.846 dinara. U tom mesecu prosek plata u Srbiji bio je 34.471 dinar.
Ako se posmatraju zarade za celu minulu godinu, zaposleni u leskovačkom kraju su zarađivali 18.605 dinara, a na poslednjem mestu je Toplički okrug sa platama od 18.320 dinara, dok je republička prosečna plata minule godine 27.759 dinara.
Kao i ranijih godina, i ovoga puta, u decembru su najbolje bili plaćeni Crnotravci – 37.041 dinar. U ovom kraju i prosečna zarada za celu 2007. godinu u iznosu od 25.763 dinara najviša je u Jablaničkom okrugu. Razlog je više nego jednostavan jer u ovoj sredini nema nijedne fabrike, a plate se dele samo činovnicima, prosvetnim radnicima i zdravstvenom osoblju.

Moguće još 7.000 ljudi bez radnog mesta

Iskustva iz proteklih godina nisu nimalo povoljna, jer je već raskinuto petnaestak kupoprodajnih ugovora, dok je u kolektivima u kojima „deluju“ novi vlasnici bez posla ostalo oko dve hiljade radnika. Istovremeno se za socijalni program opredelilo oko 4.000 zaposlenih, pa se računa da će po okončanju procesa još od pet do sedam hiljada radnika morati da potraži neko drugo radno mesto. U sindikatu zato ocenjuju da je sa njihovog stanovišta privatizacija obavljena katastrofalno, a da je to tako ilustruju pomenute zarade, odnosno prazni koverti.

U Leskovcu je decembarski prosek je bio 25.064, a godišnji 19.650 dinara. U Vlasotincu u poslednjem mesecu minule godine zarada je iznopsila 21.395, a u celoj godini 16.437 dinara. U nacionalno mešovitoj opštini Medveđa decembarska zarada iznosi 20.863, a godišnji prosek 18.882 dinara. U Lebanu su zarade u decembru bile 17.651, a dvanaestomesečni prosek je 13.390 dinara. Najslabije plate zabeležene su u opštini Bojnik, gde je nekoliko kolektiva u stečaju pa brojni radnici mesecima ne primaju ni dinara. U decembru su u Bojniku prosečno zarađivali 16.712, a tokom cele minule godine 13.444 dinara.
U Veću saveza sindikata šest opština Jablaničkog okruga ističu da je zabeležen veliki broj preduzeća u kojima radnici ne primaju ni ,,minimalac’’. Lošim zaradama je kumovala je i nakaradno sprovedena privatizacija. Od početka promene svojinskih odnosa do kraja prošle poslovne godine, u Leskovcu je privatizovano pedesetak kolektiva metodom javne aukcije i jedno, Zdravlje Aktavis, putem tendera. Istovremeno na privatizaciju čeka više od trideset firmi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari