Šućo Redžepagić iz Plava ima starina ni sam ne zna koliko. Samo zna da više nema gdje da ih izloži. Sve je u njegovoj kući puno tih stvari koje su od turskoga vakta naovamo koristili ljudi. I sada, kada se u Šućovoj kući prođe kroz „a la turko“ sobu, kroz hodnik sa raznoraznim ibricima, maštrafama i tendžerama, pa uza stepenica iznad kojih na zidovima vise satovi stari i preko stotinu godina, uđe se na sprat gdje Šućo čuva kubure i sablje jataganke, mačete i puške džeferdarke.

I ne samo oružja, u Šućovoj kolekciji ima i starih gramofona sa „trubom“ umjesto zvučnika, pegla na žar, muzičkih instrumnata, ženskog nakita, starog ručno rezbarenog namještaja, ibrika, stolarskog alata i ko zna čega sve još.

A nije sve to on sam skupio, već je započeo pradjed, djed, otac, pa nastavio on.

– Ima svega onoga što je nekada čovjeku trebalo. I za ratovanje i za ugodan život, priča Šućo, a satovi kucaju. Ima ih skoro 200 i skoro svi rade. Šućo im podešava mehanizme, namješta tegove i reklo bi se da njima posvećuje najviše pažnje. Ali, nije. Dolje, u onoj „a la turko“ sobi što pomenusmo, bijaše „mangal“ koji mu je, kaže, najdraži. On je, priča Šućo, služio da se u njega stavi žar i tako se zagrije prostorija. Bogami i da se u njemu skuva kafa ili čaj. I sada bi ga, veli kolekcionar, koristio, nego nema poklopac za njega.

– Taj mangal je porodično nasljeđe. Međutim 1912. godine, prilikom pljačke, i on je odnesen, pa ga je djed povratio preko nekih kumova, ali bez poklopca, priča Šućo čija kuća podsjeća na nekadašnji način života, na imetak njegovih predaka, na ratove i vojske koje su prolazile kroz Plav i na karavane koji su u plavskim hanovima ostavljali dio svoje kulture i običaja. A to, makar za Šuća, nema svoju cijenu.

– Sve zavisi ko ovo zna da cijeni. Neko za ovo ni pet para ne daje. Ali dolazili su kod mene posjetioci iz Amerike, Novog Zelanda, iz arapskih zemalja… Nema odakle nijesu dolazili. I svi su oduševljeni, priča Šućo ljubitelj starina iz Plava. I nada se da će neko mlađi iz porodice nastaviti tradiciju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari