Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je juče da je samo u Obrenovcu pronađeno 12 beživotnih tela, od kojih je jedna osoba preminula prirodnom smrću. Prema zvaničnim podacima Štaba za vanredne situacije, u Srbiji je, ne računajući Obrenovac, u poplavama nastradalo petoro građana.


Kako je juče saopšteno, u Srbiji su evakuisane 24.352 osobe, potopljeno je 2.260, a ugroženo 763 objekta. Prema izveštajima beogradskih medija, stotine građana vode se kao nestali.

Predrag Marić, načelnik Sektora za vanredne situacije, negirao je spekulacije o velikom broju nastradalih u Obrenovcu i da je ovaj grad „žrtvovan“ zbog Valjeva, kao i da u Makišu nema vode. Na terenu i po društvenim mrežama kruže priče o navodnim izjavama zvaničnika na lokalnim medijima o tome kako je zbog vode koja je probila iz nedovršene brane Stubo Rovni, oko čije se izgradnje vode žestoke polemike, popustila brana u Velikom Polju kod Obrenovca i poplavila grad.

– Ljudi ne mogu da se vrate u Obrenovac zato što za to nema uslova. Sada je prioritet pružanje hrane i medicinske pomoći onima koji ne moraju da budu evakuisani jer nisu ugroženi vodom, a kojima je pomoć neophodna – objasnio je Marić.

Juče je najkritičnije bilo u Kostolcu, gde je u ranim jutarnjim satima reka Mlava probila odbrambene nasipe i izlila se u područje između spoljnog odlagališta na kopu „Drmno“ i same reke. Mlava je bila ugrozila i istoimeno selo u blizini kopa „Drmno“ i termoelektrane „Kostolac B“. Pripadnici Vojske Srbije, MUP i i zaposleni u PD „Termoelektrane – kopovi Kostolac“ pokušavali su da mehanizacijom i barikadama od džakova peska uspore Mlavu, a sa kopa „Drmno“ mašine su sa nižih prebačene na više etaže, zaštićena su trafo polja i podizani zaštitni bedemi, saopšteno je iz EPS.

U vreme zaključenja ovog izdanja našeg lista iz EPS-a je javljeno da su „njeni proizvodni pogoni dramatično ugroženi poplavnim talasom Save i Mlave“. Šabac i Sremska Mitrovica juče su se dobro držali, a Beograd je tokom vikenda počeo da se priprema za rast vodostaja Save i Dunava, na kojima se vrh poplavnog talasa očekuje u utorak i sredu. U odbrani od poplava na ugroženom području utrošeno je oko 223.000 vreća za izgradnju nasipa. Najviše u Šapcu – 135.000 vreća.

Počeli su i radovi na preventivnoj odbrani Smedereva od Dunava, materijal i ljudstvo su obezbeđeni i formiraju se odbrambeni bedemi, saopštio je Gradski štab za vanredne situacije. Osim Dunava i Morave, svi ostali vodotokovi na teritoriji grada Smedereva stagniraju.

Kao posledice poplava u nekim delovima Srbije aktivirana su i klizišta, koja u nekim područjima građanima sada prete više od vode.

Stanje bolje u Grdici

Voda se povukla iz poplavljenog naselja Grdica kod Kraljeva, a u Gledićkom kraju je već postavljen jedan pontonski most od deset porušenih bujičnim vodama, rečeno je u Štabu za vanredne situacije u Kraljevu.

Svilajnac bez struje, vode i hrane

– U Svilajncu se reka Resava polako povlači, ali u tom mestu nema vode, hrane i struje, kaže gradonačelnik Predrag Milanović. „Naš prioritet je da osposobimo komunalne sisteme. Vodovod je poplavljen, tako da nema ni tehničke vode, a 80 odsto grada je bez struje“, kazao je Milanović i dodao da je građanima na raspolaganju pet cisterni sa pijaćom vodom. Prema njegovim rečima, od danas škole i vrtići i dalje neće raditi, jer su ti objekti još poplavljeni.

Stanje na železnici

– Na pruzi Beograd – Niš preko Male Krsne osposobljena je za saobraćaj deonica Jajinci – Vodanj, pa je ovaj krak niške pruge prohodan do Male Ivanče. Za saobraćaj je osposobljena i pruga Lapovo – Niš. Trenutno brojne stručne ekipe srpskih železnica intenzivno rade na raščišćavanju pruge u železničkoj stanici Kolari. Osposobljavanjem pruge u Kolarima, biće u potpunosti osposobljen jedan krak niške pruge, što bi omogućilo uspostavljanje saobraćaja duž čitave železničke magistrale Beograd – Niš. Popravkom ove pruge steći će se uslovi i za uspostavljanje železničkog saobraćaja između Beograda i Bara, zaobilaznim pravcem preko Lapova i Kraljeva – kaže za Danas generalni direktor „Železnica Srbije“ Dragoljub Simonović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari