Odbačena krivična prijava za zauzeće Kestena: Kako je najlepši vidikovac na Fruškog gori prešao u ruke privatnika? 1Foto: OŠFG

Više javnog tužilaštvo iz Novog Sada odbacilo je krivičnu prijavu „Udruženja za zaštitu šuma“ zbog zauzeća jednog od najlepših vidikovaca na Fruškoj gori, nekada poznatog Kestena.

Ovo Udruženje je podnelo krivičnu prijavu za protivpravno zauzeće državne zemlje, protiv Sanje i Nebojše Petrić vlasnika Promista u suvlasnika Galensa, koji su kupili parcele na ovom lokalitetu i posle ga odgradili, kao i bivše predsednice Opštine Beočin Mirjane Malešević Milkić i bivšeg v.d. generalnog direktora JP Nacionalnog parka Fruška gora Radoslava Krunića, za krivično delo zloupotrebe službenog položaja i podstrekivanje u vezi sa protivpravnim zauzećem zemljišta u zoni NP.

Krivična prijava je podneta u maju 2022. godine.

– Zanimljivost je da se javna tužiteljka uopšte nije bavila pitanjem sedam parcela od ukupno 12 koje smo mi naveli u našoj krivičnoj prijavi. Nije se uopšte bavila najvećim parcelama koje su u stvarnosti pašnjaci u vlasništvu sela Rakovac i Nacionalnog parka, kao i šumsko zemljište koje je takođe u vlaasništvu Nacionalnog parka. Nisu se bavili parcelama koje je država u međuvremenu prodala Sanji Petrić. Parcele 2475, 2467, 2468, ukupne površine 10,8 hektara volšebno su prodate privatnom licu – kazali su iz pokreta Odbranimo šume Fruške gore.

Ovo je kako dodaju, još jedan školski primer kako za institucije i za sve tri grane vlasti javni interes apsolutno ne postoji.

– Jer sve što finansijski i politički moćna osoba poželi, ona će da kupi. Sve želje ova vlast im ispunjava na štetu javnih interesa i javnih dobara. I tako u protoku vremena od tri godine, Petrići su postali vlasnici i državnog dela Nacionalnog parka Fruška gora, dakle celog Kestena – zaključili su iz ovog Pokreta.

Podsetimo, Petrići su podneli pet tužbi protiv ekoloških aktivista koji su javno ukazivali na spornu gradnju turističkog kompleksa koju njihova kompanija izvodi u zaštićenom području Fruške gore.

Ime Dragane Arsić osnivačice pokreta pokreta Odbranimo šume Fruške gore nalazilo se na svih pet optužnica.

Nevladina organizacija Građanske inicijative zbog toga je kompaniju „Galens“ nominovala za titulu „Korporativni siledžija godine“.

Više informacija iz Novog Sada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari