Hladnoća koja je pre nekoliko dana zahvatila severni deo Evrope, odnela je do sada 18 života – jedanaest u Poljskoj, pet u zemljama centralne Evrope i dva u Britaniji. Temperatura u Poljskoj se spustila niže od 20 stepeni ispod nule.

Sneg koji neprekidno pada već tri dana izazvao je haos na putevima i aerodromima u zemlji. Većina umrlih su beskućnici, a najstarija žrtva je čovek od 72 godine, saopštila je policija, prenele su svetske agencije. Sa varšavskog aerodroma juče ujutru su otkazani letovi za Frankfurt, Pariz, Helsinki, Milano, London i Dablin. Takođe, čekanje i zadržavanje na aerodromima u drugim gradovima sveta iskusili su putnici koji su leteli ka Varšavi.

U Krakovu je temperatura pala na minus deset, vozila se kreću brzinom od 20 kilometara na sat, te je saobraćaj u gradu gotovo paralizovan. U Varšavi je apelovano da žitelji koriste gradski prevoz da bi se ubrzao saobraćaj u prestonici. U Poljskoj svake zime ima ljudskih žrtava zbog smrzavanja, uglavnom su to beskućnici i pijanci, te je policija sada uputila poziv građanima da prijave ako na ulicama ugledaju beskućnike. Preduzete su i druge mere – postavljaju se peći na otvorenom, a u Lođu specijalni autobus nudi beskućnicima topli obrok i mesto gde mogu bar na kratko da se ogreju.

Prethodni mesec je bio neuobičajeno blag u Poljskoj, a iznenadni udar hladnoće poremetio je železnički i drumski saobraćaj. Najniža temperatura od minus 26 stepeni zabeležena je u utorak uveče u gradu Bjalistok na istoku Poljske.

Na severu Austrije 69-godišnji penzioner, koji se vraćao kući posle pogreba, smrzao se na mostu prekrivenom snegom. Sneg i hladnoća poremetili su pre svega aerodromski saobraćaj, ali i drumski i železnički. Ženevski aerodrom i londonski Getvik zatvoreni su od srede, a u Francuskoj i Nemačkoj otkazan je veliki broj letova. Francusko civilno vazduhoplovstvo zatražilo je od avioprevoznika da juče otkažu 25 odsto letova s pariskog aerodroma Šarl de Gol i deset odsto letova s drugog pariskog aerodroma – Orlija, očekujući nove probleme zbog vremena. Na londonskom aerodromu Hitrou, najprometnijem aerodromu u Evropi, saobraćaj je takođe poremećen.

U sredu su bili zatvoreni Duram Tiz Veli u Engleskoj, Edinburg i Dendi u Škotskoj i Lion-Bron u Francuskoj, dok je saobraćaj bio poremećen na frankfurtskom, minhenskom, bečkom i praškom aerodromu. Juče su se takođe očekivali veliki problemi i kašnjenja u železničkom saobraćaju širom Evrope, a i u drumskom saobraćaju. Eurostar je juče otkazao polovinu svojih polazaka.

U 12 oblasti na istoku Francuske kamionima je zabranjen izlazak na puteve, pa je više od 7.000 bilo prisilno parkirano tokom noći između srede i četvrtka. U Nemačkoj je zabeleženo više hiljada saobraćajnih nesreća. Švajcarska meteorološka služba prognozirala je za juče smanjenje snežnih padavina u centralnoj Evropi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari