U napadu somalskih ekstremista iz pokreta El Šabab na tržni centar u Najrobiju poginulo je 59 osoba i više od 175 ih je ranjeno, izjavio je juče ministar kenijskog ministarstva unutrašnjih poslova. Ranije je iz Crvenog krsta Kenije saopšteno da je ubijeno 48 ljudi, a više od 200 ranjeno.


Pripadnici snaga bezbednosti pokušavaju da neutrališu ekstremiste koji od subote drže određeni broj talaca u tržnom centru Vestergejt, gde se i juče čula pucnjava. Policija je saopštila da je u zgradi centra između 11 i 15 napadača. Pripadnici izraelskih specijalnih jedinica upali su u tržni centar kako bi pružili pomoć taocima i povređenima. Ekstremisti su saopštili da je napad odmazda za uključivanje kenijske vojske u borbu protiv islamskih ekstremista u Somaliji. Zvaničnici su izjavili da su napadači opkoljeni, ali da se ne zna koliko je talaca zatvoreno u tržnom centru.

Napad je počeo u subotu u podne, kada su ljudi naoružani „kalašnjikovima“ i ručnim bombama ušli u tržni centar u koji dolaze stranci i bogati Kenijci. Napadači su potom počeli da razdvajaju nemuslimane od muslimana koje su pustili na slobodu. Među ubijenim ima Amerikanaca, Francuza, Kanađana, ali izgleda najviše Indusa.

Nakon slične metode u terorističkom napadu u Mumbaiju 2008. ekstremisti su se zabarakadirali u različitim prodavnicama tržnog centra. Jedan od napadača je ranjen, ali je kasnije preminuo u bolnici. Među stradalima ima dece, a ranjene su osobe od dve do 78 godina. Mnoge žrtve bile su na takmičenju u kuvanju kada su napadači upali sa automatskim puškama, izjavili su svedoci. Izlozi na tržnom centru, koji je poliven krvlju, razbijeni su, prenosu britanski Gardijan.

Kenijski predsednik Uhuru Kenijata, koji se, otkako je u martu izabran za šefa države, suočava sa prvim većim izazovom, u televizijskom obraćanju naciji rekao da je „lično izgubio članove porodice u napadu na Vestgejt“. „Biću jasan. Uhvatićemo počinioce gde god da pobegnu. Uhvatićemo ih i kaznićemo ih za ovaj strašan zločin“, rekao je Kenijata.

I Interpol je kenijskim bezbednosnim snagama ponudio pomoć u hapšenju svih koji su povezani s napadom u Najrobiju i naveo da će Keniji dati sve neophodne informacije u rasvetljavanju tog događaja.

Žrtva i ganski pesnik Kofi Avunor

Ganski pesnik i diplomata Kofi Avunor jedna je od žrtava napada terorista na tržni centar u Najrobiju, izjavio je juče predsednik Gane Džon Dramani Mahama. Autor zbirke „Ponovno otkriće“ bavio se usmenom tradicijom i jezikom naroda Eve, kojem je pripadao, i savremenim temama dekolonijalizacije. Kao ambasador Gane pri UN 1990-ih bio je na čelu komisije za borbu protiv aparthejda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari