Proteklih pet godina mnogo se više pričalo nego što se radilo na poboljšanju položaja romske zajednice u Srbiji. Potrebno je mnogo više od donošenja strategija i akcionih planova, jer se dokumentima ne rešavaju stvarni problemi ovih ljudi. Najlošiji rezultati postignuti su u oblasti stanovanja i zapošljavanja – ocenjuje za Danas Vitomir Mihajlović, predsednik Nacionalnog saveta Roma.

Mihajlović ističe da je potrebno mnogo više uraditi, kako bi Romi zaista osetili da se radi na poboljšanju njihovog položaja.

– Nacionalni savet Roma je i pre početka Dekade počeo sa sprovođenjem afirmativne akcije za borbu protiv diskriminacije u obrazovanju. Sada je slika mnogo drugačija, ali neophodno je stalno podsticati njihovo školovanje, omogućiti im stipendije i za srednje škole i fakultete – objašnjava Mihajlović. Pored toga, on ukazuje da je Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja podržalo zapošljavanje 600 Roma na čišćenju romskih naselja, a Ministarstvo zdravlja omogućilo zapošljavanje zdravstvenih medijatora u opštinama širom Srbije, koji pomažu u vakcinaciji Roma, obezbeđivanju zdravstvenih knjižica, podsticanju ginekoloških pregleda za Romkinje.

Osman Balić, koordinator Lige za Dekadu Roma, kaže za Danas da se rezultati Srbije nakon pet godina Dekade Roma ocenjuju od ministarstva do ministarstva i da je „međunarodni rejting Srbije u vrhu Dekade“, naročito u domenima za koje su nadležna ministarstva prosvete i zdravlja, a da je Srbija na poslednjem mestu kada je reč o poboljšanju položaja Roma u oblasti stanovanja.

Za to je, kako dodaje, nadležno Ministarstvo prostornog planiranja i zaštite životne sredine, za šta su odgovorni zaposleni u toj instituciji.

– Dekada je adresirana na državu i Srbija je preuzela obavezu da radi na poboljšanju položaja ovih ljudi, a budžet se raspoređuje prema nadležnim ministarstvima. Fondovi EU (IPA) usmereni su i na probleme Roma, ali neka ministarstva to još ne koriste – ukazuje Balić.

On objašnjava da su u Dekadi precizno utvrđeni rokovi, aktivnosti i budžet, prema kojima se utvrđuju indikatori i napredak određene zemlje.

– Povećan je broj dece upisane u osnovne i srednje škole. U tekućoj školskoj godini upisano je 300 romskih studenata na fakultete, a napredak je ostvaren i u institucionalizaciji Dekade, formiranjem Državnog saveta za Rome u kojem će se kreirati politika prema ovoj populaciji – kaže Balić.

Povodom navoda da su regionalne i lokalne kancelarije Nacionalnog saveta Roma prestale da rade, Vitomir Mihajlović objašnjava da zapravo još nisu svim kancelarijama uplaćena sredstva za plate zaposlenih, ali da će im novac biti uplaćen tokom sledeće nedelje, nakon što uplata stigne iz Ministarstva za ljudska i manjinska prava. Već su, kako dodaje, isplaćene plate za 90 odsto kancelarija.

– Planirana su, međutim, zatvaranja nefunkcionalnih i nepotrebnih kancelarija, kao što je slučaj sa onom u Beogradu, s obzirom na to da je najveći deo aktivnosti prebačen na sedište Nacionalnog saveta – objašnjava Mihajlović. On dodaje da će biti zatvorena i kancelarija u Mionici, dok će u Velikom Gradištu finansiranje preuzeti lokalna samouprava.

Dejan Živković, član Nacionalnog saveta Roma iz Prokuplja, objašnjava da su tek odnedavno vidljivi pomaci u Srbiji na ostvarivanju ciljeva Dekade Roma, posebno u oblasti obrazovanja. On ističe da je, kada je reč o položaju Roma u Prokuplju, pozitivno to što je, pored donatora, lokalna samouprava prepoznala značaj ulaganja u poboljšanje položaja romske populacije i za to izdvaja sve više novca iako je, kako dodaje, reč o jednoj od najsiromašnijih opština u Srbiji s velikim brojem Roma.

Kancelarija u Leskovcu samo volonterski

Leskovac – Regionalna kancelarija Nacionalnog saveta romske zajednice u Leskovcu nastaviće da radi kao i do sada, ali će svi u njoj angažovani poverene poslove obavljati volonterski, izjavio je Danasu rukovodilac ove kancelarije Miroslav Alilović. On ističe da će najvažniji zadaci biti usmereni na rešavanje problema obrazovanja najmlađih, jer su višegodišnje analize pokazale da veliki broj ove dece napušta školovanje posle završenog petog i šestog razreda. Tomislav Stevanović, predsednik MZ Veternica u kojoj živi više od 1.200 Roma, ističe da će rešavanje velikog broja komunalnih problema biti najvažniji zadatak lokalne samouprave. D. K.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari