Najmlađa visokoobrazovna ustanova u Kragujevcu Filološko-umetnički fakultet koji od svog osnivanja pre 15 godina nema svoju zgradu i čijih 2.000 studenata nastavu pohađa na šest do sedam lokacija u centru Šumadije, uskoro bi krov nad glavom mogao da nađe u starom delu „Zastave“, koji slovi za najstariji industrijski kompleks u Srbiji i na Balkanu.


Lokalna samouprava i ovdašnji univerzitet nedavno su pokrenuli inicijativu da se FILUM ili deo te visokoškolske ustanove smesti u starom delu „Zastave“, u kojem su se od 1853. do početka pedesetih prošlog veka proizvodili topovi i drugo oružje, i koji je grad svojevremeno otkupio od „Zastave“. Taj deo „Zastave“ koji nosi naziv Knežev arsenal, izuzetno je atraktivan i pogodan za organizaciju kulturnih manifestacija.

Gradska uprava i Univerzitet u Kragujevcu odlučili su da taj prostor koji čini i deo dvorskog kompleksa Obrenovića, „Milošev venac“, a u kojem se pored ostalog nalaze Muzej Stara livnica (jedinstvena ustanova tog tipa u Evropi), proizvodni pogoni u kojima se proizvodilo oružje, fabrički dimnjak koji je spomenik kulture pod zaštitom države i stara „Zastavina“ upravna zgrada (jedna od dve kragujevačke palate), rekonstruiše i od njega sačini kulturno sedište grada u kojem bi mogao da se smesti i Filološko umetnički fakultet.

Iz lokalne samouprave saopštavaju da su Grad Kragujevac i ovdašnji Univerzitet odlučili da sredstva za revitalizaciju starog dela „Zastave“ odnosno Kneževog arsenala obezbede i od evropskih fondova. Smatramo da je realno da dobijemo sredstva iz pretpristupnih fondova Evropske unije za revitalizaciju Kneževog arsenala, jer se radi o građevinskom i industrijsko-privrednom nasleđu dragocenom i za evropsku baštinu, kažu u kragujevačkoj Gradskoj upravi.

RAI najavljuje snimanje serije „Titanik“

O atraktivnosti Kneževog arsenala svedoči činjenica da italijanska televizija RAI planira da u tom kompleksu snimi deo serije „Titanik“. U starom delu „Zastave“ snimao bi se onaj deo serijala koji se odnosi na izgradnju nekada najvećeg broda na svetu, koji je potonuo 1912. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari