Javnom licitacijom juče je u sečanjskoj opštini počelo izdavanje u zakup poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini. Licitacije se nastavljaju sutra, u 10 časova za zemljište u katastarskim opštinama Šurjan, Konak i Banatska Dubica, a za petak, 14. novembra, zakazana je licitacija za Sečanj, Boku i Jašu Tomić.

Cena zakupa je različita od parcele do parcele, koje su u javnom oglasu od 17. oktobra date pod šiframa, a zavise od kvaliteta i lokacije poljoprivrednog zemljišta. Najniža cena je u selu Boka, gde će jedna parcela biti ponuđena po početnoj ceni od 4.070 dinara po hektaru, dok će najviša početna cena biti u Neuzini, gde za zakup jedne parcele od 77 hektara u startu treba izdvojiti 202.097 dinara po hektaru.

Zemljište se daje u zakup na period od tri godine, a prvenstvo zakupa imaju vlasnici sistema za navodnjavanje i odvodnjavanje koji je u upotrebi, višegodišnjeg zasada mlađeg od 15 godina i ribnjaka i drugih poljoprivrednih objekata na poljoprivrednom zemljištu koje se daje u zakup. Prednost imaju vlasnici i zakupci zemljišta koje se graniči sa poljoprivrednim zemljištem koje se daje u zakup, zatim registrovana poljoprivredna gazdinstva, kao i vlasnici ili zakupci zemljišta koje je najbliže parceli koja se daje u zakup.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari