Prva škola u Braničevskom okrugu koja će dobiti savremene saobraćajno-tehničke mere za usporavanje saobraćaja u svojoj neposrednoj okolini je Osnovna škola ,,Dositej Obradović“ u Požarevcu.

Ovaj projekat vredi 1.200.000 dinara i finansira ga Javno komunalno preduzeće Parking servis Požarevac čiji je direktor, Slavko Živković izrazio veliko zadovoljstvo povodom početka radova: – Parking servis je već dve godine aktivno uključen u poboljšanje bezbednosti saobraćaja u našem gradu. Naše preduzeće je osnovano zbog stacionarnog parkiranja i rešavanja problema u stacionarnom parkiranju, ali naša firma je uključena i u celovito regulisanje saobraćaja i bezbednosti u našem gradu, pre svega na zaštiti pešaka u saobarćaju a onda i naših najmlađih sugrađana, odnosno đaka. Mi smo još prošle godine uradili dva projekta vezana za sprovođenje Zakona o bezbednosti saobraćaja, odnosno uvođenje Zone 30 u gradu i to smo uradili za dve škole: „Dositej Obradović“ i „Vuk Karadžić“. U ovoj godini krećemo sa realizacijom projekta koji je vezan za školu „Dositej Obradović“. Ovim projektom obuhvaćene su i srednje škole: Ekonomska i Tehnička.

Po Živkovićem rečima radi se o savremenim saobraćajno-tehničkim merama koje će kasnije biti urađene i u okolini drugih osnovnih škola: – Na saobraćajnim prelazima biće urađeni markeri, postavićemo vibracione trake i druge usporivače saobraćaja. U Hajduk Veljkovoj ulici postavićemo platformu za bezbedan prelazak preko ove ulice koja je dosta opterećena saobraćajem. U skladu sa zakonom biće urađeni i novi znakovi, a termo-folije će biti utisnute u asfalt. Vrednost ove investicije je 1.200.000 dinara i očekujemo da bude završena do kraja nedelje. Gradska uprava je donela odluku da se u neposrednoj blizini ovih škola urade novi pešački prelazi, da se obezbede novim označavanjem i da se promeni sva potrebna vertikalna signalizacija. Moram da kažem da smo imali veliku podršku od samog grada, jer mi to radimo svojim sredstvima ali normalno, grad nam pomaže svojim odlukama i svojim stručnim kadrovima. Imamo odličnu saradnju sa Direkcijom za izgradnju koja će nam pomoći da se završi ovaj projekat u rekordnom roku.

Vibracione trake koje će biti postavljene usporavaju saobraćaj i napravljene su od tvrde gume, niže su od ležećih policajaca i ne mogu da oštete vozila. Po Zakonu o bezebednosti u saobraćaju, lokalna samouprava mora da obezbedi protok vozila koja će se kretati najviše 30 kilometara na sat. Preduzeće koje će izvoditi ove radove je Model 5 iz Beograda koji su do sada uradili više projekata ovog tipa. Osim ovog projekta u ovoj godini je JP Parking servis izdvojio i 1.000.000 dinara za poboljšanje zaštite pešaka. Zaštitni stubići biće postavljeni u Drinskoj ulici, Starom korzou i Ulici Jovana Šerbanovića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari