Tokom prošle godine u svetu je ubijeno 110 novinara, što 2009. čini najsmrtonosnijom godinom za novinare u poslednjoj deceniji, navodi se u Izveštaju o slobodi štampe u svetu za 2009, koji je uradio Međunarodni institut za štampu (IPI).

Za poslednjih deset godina ubijeno je 735 novinara, od kojih 170 u Iraku, koji predstavlja najopasniju državu za novinare u poslednjoj deceniji. Na drugom mestu nalaze se Filipini, gde je ubijeno 93 novinara, a potom slede Kolumbija, Meksiko, pa Rusija.

Region koji se u poslednjih deset godina pokazao kao najopasniji za novinare jeste Azija, gde je ubijena trećina novinara od ukupnog broja žrtava.

Nakon Azije, rizični regioni su Bliski Istok i Severna Afrika, gde je ubijeno 202 novinara, a zatim slede Amerika, Evropa i Afrika.

Entoni Mils, urednik ovog izveštaja, istakao je da se u ovoj deceniji, za razliku od drugih, stiče utisak da su u državama, kao što su Irak, Avganistan, Somalija i Pakistan, novinari bili namerne mete.

U Srbiji sporan Zakon o informisanju

U izveštaju se pominje da su predstavnici IPI i SEEMO u 2009. posetili Srbiju, gde su imali susrete sa predstavnicima medijskih kompanija, novinarskih udruženja, kao i državnim funkcionerima. Jedna od tema razgovora bio je i Zakon o javnom informisanju, koji bi, kako se navodi, mogao da vodi u samocenzuru i zatvaranju nekih medija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari