U Kragujevcu je juče sa nevericom propraćena informacija da Pva kragujevačka gimnazija, najstarija školska ustanova tog tipa južno od Save i Dunava, odlukom Vlade Srbije, nije proglašena za srednju školu „od posebnog interesa za Republiku Srbiju“. Odlukom sada već bivše vlade, za srednje škole od posebnog interesa u Srbiji proglašene su Fililoška i Matematička gimnazija u Beogradu i Karlovačka gimnazija u Sremskim Karlovcima, ali ne i Prva kragujevačka gimnazija, koja 2008.

U Kragujevcu je juče sa nevericom propraćena informacija da Pva kragujevačka gimnazija, najstarija školska ustanova tog tipa južno od Save i Dunava, odlukom Vlade Srbije, nije proglašena za srednju školu „od posebnog interesa za Republiku Srbiju“. Odlukom sada već bivše vlade, za srednje škole od posebnog interesa u Srbiji proglašene su Fililoška i Matematička gimnazija u Beogradu i Karlovačka gimnazija u Sremskim Karlovcima, ali ne i Prva kragujevačka gimnazija, koja 2008. obeležava 175 godina postojanja i rada, i u kojoj su tokom 19. veka i docnije gimnazijsko obrazovanje stekli mnogi znameniti Srbi, među kojima i Jovan Ristić, Nikola Pašić, Radomir Putnik, Živojin Mišić…
Prema jučerašnjim reakcijama nadležnih za prosvetu u ovdašnjoj gradskoj upravi, odgovornost za to što Prva kragujevačka gimnazija nije uvršćena među škole od nacionalnog značaja snosi direktorka Prve kragujevačke gimanzije Slavica Petković, koja nadležnima nije podnela elaborat o školi, to jest zahtev da se najstarijoj srpskoj gimnaziji dodeli poseban status. Članovi Gradskog veća juče su zatražili hitan sastanak sa direktorkom i predsednikom Školskog odbora Prve gimnazije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari