Prema podacima gradske uprave, čak deset odsto ukupnog starog stanovništva Vojvodine živi upravo u Subotici. Prema demografskoj statistici, koja kaže da je broj građana starijih od 60 godina dostigao broj mladih ispod 19 godine, Subotica spada u gradove duboke demografske starosti, saopšteno je na tribini Agora posvećenoj demografskoj slici Subotice. Prosečna starost stanovnika ovog severnobačkog grada od 40,1 godine svrstava ga među najstarije u Srbiji, u kojoj je takođe zabeležena visoka stopa starog stanovništva.


Uzroci ovakvog stanja pre svega se nalaze u niskom natalitetu, ali i visokom mortalitetu. Prošle godine je u Subotici rođena 1.641 beba, a umrla 3.302 stanovnika, gotovo dvostruko više od rođenih.

Takva demografska slika posledica je i velikog odliva stanovništva iz Subotice tokom proteklih decenija, posebno u vreme sukoba na prostoru bivše Jugoslavije, kada je grad napustilo nekoliko desetina hiljada građana, pogotovo mladih ljudi. Ovoj slici takođe doprinosi i niska stopa rađanja, jer ekonomski uslovi u kojima živi većina Subotičana prosto ne dozvoljavaju mladim parovima veći broj dece.

– Od 1991. do 2002. godine prosečna starost u Subotici se povećala za 4,5 godina, i to se odražava i na broj radno sposobnog stanovništva. Takođe, najstarije Subotičane najviše pogađa nemaština, pa se veliki deo budžeta izdvaja za njihovu zaštitu, pa tako oko 97 miliona dinara ide za te namene, navodi Marija Bijači, član Gradskog veća zadužena za socijalna pitanja.

Ipak, među korisnicima narodne kuhinje, a to su oni koji nemaju dovoljno ni za obroke, najveći broj je upravo iz redova najstarijih.

Statistika o demografskoj starosti Subotičana u velikoj meri poklapa se sa evidencijom Službe za zapošljavanje jer među nezaposlenima broj mladih od 15 do 19 godina gotovo je identičan broju nezaposlenih od 50 do 55 godina.

Subotica na sreću ima veoma razvijenu mrežu brige o starima, i dugu tradiciju u tome. Prvi starački dom u gradu otvoren je još u 18. veku, a Subotičani su takođe prvi u zemlji uveli program nege u kući. Pored domova za stare, već skoro četiri decenije postoje i gerontološki klubovi, koji su sve puniji, za razliku od vrtića i škola.

Manjak radne snage

Posmatrano iz ugla privrede, s obzirom na to da je gro aktuelne radne snage sve bliže penziji, u slučaju otvaranja većeg broja novih radnih mesta grad bi imao problema da dođe do stručnih i školovanih radnika. „Subotica je verovatno jedini grad u zemlji u kome zbog proseka starosti stanovništva možemo reći da imamo manjak, a ne višak radne snage“, kaže Milan Popović, predsednik Samostalnog sindikata u Subotici.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari