Srbija se nekoliko godina nalazi na desetom mestu u svetu po broju starijih od 60 godina života, odnosno u njoj je registrovano 22,47 odsto stanovnika koji su prevalili šestu deceniju – navodi leskovački socijalni radnik Krsta Mitić, učesnik tri svetska kongresa iz oblasti starenja, autor brojnih članaka, koji je desetak godina u penziji, ali je i dalje veoma aktivan, a u radnoj knjižici mu je upisan stažod 42 godine.

Posmatrajući prilike u Leskovcu, Mitićkonstatuje da su 1961. godine starije osobe učestvovale u ukupnoj populaciji sa 8,1, a sada sa 22,47 odsto. Iskazano u brojkama, broj starijih iznosi 35.000 stanovnika, tri i po puta više nego pre četiri decenije!

-Prema procenama stručnjaka, broj starijih od 60 godina u leskovačkom kraju uskoro će dostići 28 odsto ukupne populacije. Demografska kretanja stanovništva još više će zaoštriti većsada prisutan nepovoljan odnos između broja zaposlenih i penzionera i otežaće obezbeđivanje sredstava za isplatu penzija i finansiranje zdravstvenih potreba i drugih službi koje su bitne za ljude trećeg doba – ocenjuje Krsta Mitić, najpoznatiji socijalni radnik juga Srbije.

Kao specijalni pedagog, posebno je radio sa decom koja su, sticajem životnih okolnosti, ostale bez tople ruke svojih roditelja. Besedi da je bilo više tragičnih sudbina, ali se seća kako su mnoga deca uspela, uz pomoćCentra za socijalni rad i ljudi dobre volje, da završe školu. Jedna od devojčica o kojoj je brigu vodio Centar za socijalni rad postala je socijalni radnik, a druga je sada učiteljica. Sličnih primera je podosta.

Skromne penzije

Prema podacima Fonda PIO Jablaničkog okruga, na području šest opština ima 12.800 starosnih, 10.800 invalidskih i 8.300 porodičnih penzionera. U samom Leskovcu starosnih je nešto više od 9.000, invalidskih 7.650, a porodičnih 5.200.

-Veliki je broj penzionera koji imaju minimalnu penziju – podseća Milan Sokolović, direktor Fonda PIO Jablaničkog okruga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari