Dugogodišnji makedonski diplomata Srđan Kerim saopštio je juče da se neće kandidovati na izborima za predsednika Makedonije 22. marta. Na konferenciji za novinare u Skoplju Kerim je rekao da je to „najteža odluka koju je doneo u životu i da mu nije bio lako jer je svestan da će razočarati građane“ podsetivši da su ankete pokazale da uživa rejting od oko 50 odsto.


Kerim, inače nepartijska ličnost, objasnio je da je odlučio da se ne kandiduje jer su i vladajuća VMRO DPMNE i opoziciona SDSM „svoje partijske interese stavile iznad nacionalnih interesa“. SDSM je pre desetak dana predložila da Srđan Kerim bude zajednički kandidat vlasti i opozicije za predsednika.

– Lideri SDSM nisu me konsultovali o incijativi da budem zajednički kandidat opozicije i vlasti. Da sam bio konsultovan saglasio bih se sa predlogom koji lično snatram dobrim, ali pošto nisam, nisam prihvatio ponudu – rekao je Kerim. On je dodao da je razgovarao i sa liderom VMRO DPMNE Nikolom Gruevskim i da ta stranka većima svog predsedničkog kandidata.

Kerim je ocenio da Makedoniju očekuje težak period i u ekonomskom i u političkom smislu, zbog nepriznavanja države i spora sa Grčkom. Prema njegovim rečima, da se izašlo iz unutarpartijskih kalkulacija i odredio nezavisni predsednički kandidat, država bi lakše prebrodila taj period.

U dugogodišnjoj diplomatskoj karijeri Kerim je bio predsedavajući generalne skupštine UN, ministar spoljnih poslova, ambasador. Sada je predsednik novinske grupe Media print koja okuplja makedonske medije u vlasništvu nemačkog VAC-a i regionalni šef te medijske grupe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari