Bjelopoljsko pozorište ovih dana privodi kraju svoj do sada najveći projekat – predstavu „Derviš i smrt“ po romanu Meše Selimovića, u režiji Lilijane Ivanović. Izet Erović, direktor Centra za kulturu u okviru kojeg funkcioniše Pozorište, ističe da će premijera biti izvedena 25. septembra u Bijelom Polju.


– Mislim da će ovo biti najbolja predstava Bjelopoljskog pozorišta do sada i nakon premijere u Bijelom Polju, siguran sam da će biti igrana širom Crne Gore i u regionu. Sa rediteljkom Lilijanom Ivanović imamo od ranije dobru saradnju i ona je, mogu da kažem, uložila dosta truda u Bjelopoljsko pozorište, a u ovoj predstavi imamo i odličnu glumačku ekipu, tako da uspjeh sigurno neće izostati, kaže Erović, a organizator u Bjelopoljskom pozorištu Samir Zaimović dodaje da muziku za ovu predstavu radi bubnjar Dragoljub Đuričić, a scenografiju akademski slikar Abaz Dizdarević.

Dramatizacija romana „Derviš i smrt“ je još studentska želja rediteljke Lilijane Ivanović. I, evo, poslije mnogo režiranih predstava u profesionalnim pozorištima, to joj se ostvaruje sa bjelopoljskim ansambolom, nakon što se raspitala i došla do informacije da niko u Crnoj Gori nije uradio dramatizaciju romana „Derviš i smrt“.

– Baš zato što sam se nadala da ću jednom raditi „Derviš i smrt“, nijesam gledala film, niti bilo koju predstavu rađenu na taj tekst, da mi ne bi u podsvijesti ostalo nešto, kaže rediteljka. Najteže joj je bilo da dramatizuje roman. Ali se, kaže, potrudila da nađe nit i sprovede dramatizaciju od početka do kraja, a da priču ne ogoli i ošteti, da publici bude bliska i jasna.

– Priča je jezgrovita, prijemčiva, lako čitljiva, tako da će publika moći potpuno da je razumije, čak i oni koji nijesu čitali Mešin roman. Inače, roman je takav da je prosto grehota ispustiti bilo šta iz njega, priča Lilijana.

Inače, Bjelopoljsko pozorište koje u svojoj stalnoj postavi nema profesionalnih glumaca, sa Lilijanom je uradilo predstave „Omer paša Latas“ i „Zoraj“ u kojoj igraju profesionalci. Na tom tragu je i „Derviš i smrt“, gdje Ahmeda Nurudina igra Danijel Kovačević, glumac Zrenjaninskog pozorišta.

– Pored Danijela, u predstavi igraju i Zoran Karajić koji je svrstan među tri najbolja glumca u Srbiji, Nemanja Jovanović prvak Užičkog pozorišta, Dragiša Simović iz Bara i Sejfo Seferović iz Podgorice, kaže Lilijana.

Da igra Ahmeda Nurudina u bjelopoljskoj predstavi „Derviš i smrt“ Danijel Kovačević je došao nakon uloge Vase Ladačkog u filmu „Kao rani mraz“ Đorđa Balaševića. I ovoj će, kao i ostalim ulogama Danijel dati „krv i meso“. Odnosno, unijeće samog sebe u lik Ahmeda Nurudima.

– Moj zadatak kao glumca je da oživim lik, da svaka rečenica ima podlogu i da bude smisaona. Pa ako je ta rečenica poetična, onda je to tako. Tako igram i Ahmeda Nurudina i Vasu Ladačkog. Ta filozofija prosto će izaći iz scena koje mi radimo. Kad sam pročitao dramatizaciju romana, vidio sam da je izvučena priča iz koje treba publika da doda filozofiju u smislu mistike. Ovdje su scene u funkciji ideje, to jest u funkciji lika Derviša. Pored toga, Lilijana je napravila dobru podjelu likova i čini mi se da smo na pravom putu da uradimo dobru predstavu, kaže Kovačević.

Dobra podjela likova, je pričaju protagonisti predstave, pola posla. I ne samo to, za vrijeme proba vlada dobra atmosfera u kojoj, kaže Lilijana Ivanović, sve funkcioniše na pravi način.

– Ja sam uvijek sprenma da prihvatim sugestiju i ponudu od glumca. Kada sam bila na specijalizaciji u Pikolo teatru, Đorđe Strejler, tadašnji veliki evropski reditelj, rekao mi je: „Nemoj da pametuješ. Glumac nije marioneta, umije da misli isto kao i ti. Pusti neka ponudi rješenje, pa selektujte i vidite šta je bolje za predstavu“. I ja se trudim da se toga držim. Strejler me je naučio da uvijek držim individualne probe sa svakim glumcem na početku rada. Razgovaram o njegovom liku, o odnosu sa ostalim likovima, vidim kakvo je njegovo mišljenje o tekstu, o ulozi koju igra i to mi je jako dragocjeno u dalje u toku rada, kaže Lilijana. I nada se, veli, da će se predstava „Derviš i smrt“ dopasti publici i da će se igrati. Nada se Lilijana Ivanović da će „Derviš„ uz „Omer pašu Latasa“ i „Zoraja“ biti u stalnom repertoaru Bjelopoljskog pozorišta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari