U katastrofalnim poplavama koje su pogodile veliki deo Bosne i Hercegovine na različite načine bilo je ugroženo više od 1,2 miliona stanovnika i njihova imovina. Ogromna materijalna šteta naneta je putnoj, vodovodnoj i elektro infrastrukturi, kao i telekomunikacijskim sistemima, ali je ipak najveći udar pretrpela poljoprivreda, koja je, prema izjavama predsednika Spoljnotrgovinske komore BiH Ahmeta Egrlića, potpuno uništena u najkvalitetnijim delovima BiH, te da se „proizvodnja hrane nalazi u najtežem stanju u proteklih 100 godina“.


I u BiH se aktivirao ogroman broj klizišta, od kojih su neka duga i po nekoliko stotina metara. U Zeničko-dobojskom kantonu registrovano je više od 2.000 klizišta koja ugrožavaju stambene objekte, komunalnu infrastrukturu, puteve, vodovod i kanalizaciju. Šteta od poplava i klizišta u tom kantonu procenjena je na oko 250 miliona evra, a Vlada Federacije BiH do sada je kao pomoć izdvojila oko deset miliona evra. Pet miliona evra izdvojeno je rebalansom budžeta, a ostatak preusmeren iz fondova civilne zaštite.

Prema podacima bosanske Spoljnotrgovinske komore, poplave su zadale težak udarac privredi, a prema preliminarnim procenama, šteta bi se mogla meriti stotinama miliona, a možda i milijardama konvertibilnih maraka. Iako trenutno nije moguće proceniti koliki su stvarni gubici, direktnu štetu pretrpelo je više od 100 perspektivnih kompanija, čija su tržišta bile uglavnom zemlje EU, od kojih su neke potpuno obustavile proizvodnju. Prestanak rada tih kompanija dovešće do gubitka na stotine radnih mesta, pada izvoza i dotoka svežeg kapitala u zemlju. „Kompletan protok novca i robe biće smanjen za gotovo 30 odsto“, izjavio je Egrlić i dodao da je veoma mali broj firmi bio osiguran od poplava i da je teško proceniti kada će u njima biti ponovo pokrenuta proizvodnja.

Preti epidemija zbog uginule stoke

Bijeljina – Na području u Bjeljini uz reku Savu uklonjeno je više od deset tona uginule stoke, ali je stanje i dalje epidemiološki rizično. Nakon poplava, veliki problem i dalje predstavljaju „vodeni džepovi“ na području grada i u Mesnoj zajednici Dvorovi, prenose agencije.

Prethodnih dana uklanjane su uginule životinje na poplavnom području Broca, Velinog Sela, Balatuna, Ostojićeva i Velinog Sela. Iz poslednjeg naselja evakuisana je sva živa stoka, koja će biti smeštena u karantin, kako bi se izbegao kontakt zdrave i stoke koja je sve vreme bila u ugroženom području. Uklanjanje uginulih životinja rade pripadnici Civilne zaštite i veterinarske ekipe.

Šteta veća od milijardu maraka

Banjaluka – Šteta od poplava u Republici Srpskoj procenjena je na više od milijardu konvertibilnih maraka, a posledice ne mogu biti sanirane bez pomoći zemalja regiona i šire – nedavno je izjavio predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, koji očekuje pomoć od Moskve i EU. On je najavio da će Vlada RS formirati poseban tim koji će osmisliti normative za pomoć ugroženim područjima, kao i da će biti urađeni programi za privredu, usluge i poljoprivredu, kao i za sanaciju javnih usluga i komunalne infrastrukture. Dodik je rekao da će biti formiran fond solidarnosti, a da se konačna procena štete mora uraditi do 18. juna. E. D.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari