Nakon drugog sibirskog talasa, u Crnoj Gori je uvedeno vanredno stanje. Podgorica je prvi put u istoriji imala visinu snijega od 50 centimatara, a 70 putnika elektromotornog putničkog voza na relaciji Bijelo Polje – Podgorica ostalo je tri dana zavijano u stanici Lutovo. Ipak, helikopterskom akcijom specijalaca putnici su izbavljeni, osim Bjelopoljca Feka Mulića koji je preminuo u vozu.


Bijelo Polje je u najgoroj situaciji od svih crnogorskih gradova. Desetine sela i stotine građana su odsječeni. Krovovi kuća i pomoćnih objekata popuštaju. Snijeg od metra nije izdražala štala Ahmeta Šabotića iz sela Goduša, u kojoj je bilo 100 ovaca i desetoro goveda. Nije izdržala ni stara kuća Željka Madžgalja u selu Muslići.

– Jeste bila stara kuća, ali su na njoj bile srčeve grede, postavljene u razmaku od po metar. Sve su na pola polomljene. Mislim da neće moći da se popravi, priča Madžgalj.

Za razliku od njegove, porodična kuća Bobana Obaradovića, novinara TV Vijesti, iz naselja Rakonje, bila je nova. No, krov je „sletio“ kao da ga nikad na toj kući nije ni bilo.

– Srećom, na kući je imala ploča, pa nije bilo opasnosti za porodicu, kaže Obradović.

Zbog straha od rušenja, čišćenje snijega sa krovova je trenutno najvažniji posao u Bijelom Polju. A za neke i najisplativiji. Jer, ko ne smije sam da se popenje na krov, rješenje mu je da izdvoji između 25 i 50 evra, a onda – može mirno da spava pod krovom svoje kuće.

Džemal Gredić iz bjelopoljskog naselja Rasovo, sa ekipom, do sada je očistio snijeg sa oko 50 kuća u svom naselju i u gradu.

– Čišćenje krova nije jednostavan posao. Klizavo je i opasno, a kad snijeg počne da se obrušava s krova, može da povuče i onoga ko je gore. U zavisnosti od visine kuće i veličine krova, skidanje snijega naplaćujemo između 25 i 50 eura, priča Gredić.

U zabačenim selima bjelopoljske opštine mještanima je ponestalo hrane, bolesnicima lijekova, a direktor bjelopoljskog Doma zdravlja Rasim Agić saopštava da se ulažu maksimalni napori da se obezbijedi zdravstvena zaštita stanovništva. On je kazao da su tri terenska vozila sa lancima i kompletnim medicinskim osobljem spremni da intervenišu i u najudaljenijim mjestima.

– Do sada smo imali dosta intervencija i dostava lijekova, iako otežano, stiže na odredišta po prioritetima, kaže dr Agić.

U vrijeme vanredne situacije, vidljiva je i građanska solidarnost. Članovi nevladine organizacije NEED i Crvenog krsta organizovali su akciju čišćenja gradskih ulica i mostova na Limu.

Mersudin Hajdarpašić iz ove nevladine organizacije kaže da u akciji učestvuje tridesetak volontera, koji su spremni da se u svakom momentu stave na raspolaganje Kriznom štabu. Takođe, službenici i namještenici lokalne samouprave organizovali su akciju čišćenja ulica, dok su se bjelopoljski sportisti angažovali na čišćenju krova na sportskoj dvorani u Nikoljcu.

– Ovo je jedna dobra akcija, a istovremeno i trening, kaže Nona Pejović, trener omladinaca FK Jedinstvo i, veli, nada se da više neće biti potrebno da čiste krov sportske dvorane.

Tako se nada Nona, a skoro svi građani bez daha slušaju glavnog meteorologa u Hidrometeorološkom zavodu Crne Gore Branka Miceva i sa zebnjom iščekuju šta li će on reći.

Preduzimamo sve mjere

Tim za upravljanje u vanrednim situacijama preduzima sve potrebne aktivnosti kako bi se prevazišlo stanje u kome se trenutno nalazi Bijelo Polje. Predsjednik Opštine Aleksandar Žurić ističe da je pažnja usmjerena prema građanima koji su životno ugroženi ili kojima je ugrožena imovina.

– Preduzeli smo sve mjere i angažovali sve raspoložive resurse kako bi ublažili posljedice ove nepogode. Pokušavamo da raščistimo puteve do mjesta gdje su građani najugruženiji. Evakuisali dosta teških slučajeva iz najudaljenijih sela i dopremili ih do bolnice. Dostavljamo ljekove, borimo se da reagujemo na najurgentnije pozive. Nadamo se da ćemo narednih dana uspjeti da oslobodimo što više putnih pravaca i dođemo do ljudi koji su zavijani snijegom. Ja sam optimista, jer smo do sada uspijevali da odgovorimo na sve urgentne zahtjeve, bar kada su u pitanju ljudski životi, kazao je Žurić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari