Najmanje milijardu dinara šteta je koju je pričinila vodena stihija koja je poplavila više od 1.000 domaćinstava u samom gradu i desetak naselja uz reku Vlasinu i njene pritoke – procena je stručnih komisija lokalnog parlamenta.
Ovo je, uz katastrofalnu poplavu 1988. godine, najveća nepogoda koja je u poslednjih stotinu godina, zadesila ovaj kraj na jugu Srbije.

Najmanje milijardu dinara šteta je koju je pričinila vodena stihija koja je poplavila više od 1.000 domaćinstava u samom gradu i desetak naselja uz reku Vlasinu i njene pritoke – procena je stručnih komisija lokalnog parlamenta.
Ovo je, uz katastrofalnu poplavu 1988. godine, najveća nepogoda koja je u poslednjih stotinu godina, zadesila ovaj kraj na jugu Srbije. Posledice su vidljive u mnogim delovima opštine i biće potrebno mnogo napora kako bi bile najvećim delom sanirane, a mnoga naselja povezana sa gradom.
Marija Antić (21), kojoj je nedavno izvađen bubreg u niškom Kliničkom centru, i posle dve nedelje od nedavne katastrofalne poplave živi u vlažnoj i oštećenoj kući u Romskoj mahali, najteže pogođenom delu Vlasotinca. Njena majka Slađana kaže da se boji za zdravstveno stanje svoje ćerke, jer u neuslovnoj kući, prepunoj vlage, nema uslova za život njene višečlane porodice.
Ovde, u Romskoj mahali, koja se pruža uz neposrednu obalu Vlasine, više od pedeset porodica stalno gleda u nebo, boje se novih kiša i zimskih dana. Mnogi stanovnici ovog naselja, puni gorčine, optužuju nadležne organe da nisu gotovo ništa uradili kako bi im se olakšale muke!
U lokalnoj samoupravi, međutim, ističu da su učinili sve što je u njihovoj nadležnosti kako bi se ublažile nevolje ne samo žitelja Romske mahale, nego i ostalih delova opštine, ali su sredstva ograničena, pa se zato nadaju mnogo većoj pomoći nadležnih republičkih institucija, ali i drugih organa i to ne samo u novcu, nego i ćebadima, hrani i obući.
-Uskoro očekujemo dopremanje petnaest kamp-kućica za najugroženije romske porodice – ističe Bratislav Petrović, zamenik predsednika opštine Vlasotince. Preostale ugrožene romske familije, saznali smo u lokalnoj samoupravi, treba same da obezbede podstanarski smeštaj, koji će biti plaćen iz opštinske kase do marta naredne godine.
Minulih dana, pogotovo neposredno posle poplave, kada nije funkcionisao ovdašnji vodovod, ulicama grada bilo je raspoređeno čak 17 cisterni iz kojih se snabdevalo stanovništvo pijaćom vodom. To je sada prošlost, jer je pre nekoliko dana proradio vodovod.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari