Ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine prof. dr Snežana Bogosavljević Bošković posetila je sela Rašanac i Orljevo u Opštini Petrovac na Mlavi i tom prilikom dodelila 9 suprasnih nazimica najugroženijim poljoprivrednicima u Braničevskom okrugu, čija je stoka stradala tokom poslednjih poplava koje su zahvatile Srbiju.

Ministarka je prilikom posete lokalnom gazdinstvu Joleta Obradovića, koji se bavi uzgojem goveda, izrazila zadovoljstvo, jer je od samog proizvođača čula da će istrajati u ovom poslu i da mu je želja da svoju proizvodnju i dalje unapređuje. Ona je napomenula da je stanje u stočarskoj proizvodnji izuzetno teško. -Poražavajuća činjenica je da je učešće stočarske proizvodnje u ukupnoj poljoprivrednoj proizvodnji oko 30 odsto, što je ispod svakog minimuma, pa u tom smislu svaka pojedinačna farma ovog tipa koja se i dalje bavi uzgojem stoke, pruža ohrabrujući optimizam”.

Jedan od posebno velikih izazova i Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine će biti zaustavljanje negativnog trenda u stočarskoj proizvodnji. -Naše ministarstvo čeka period intezivnog rada na izradi nacionalnih programa za direktnu podršku stočara, istakla je ministarka Bogosavljević-Bošković. Ona je iskoristila posetu ovom okrugu kako bi obišla poljoprivredne površine koje su nakon poplava presejane i ocenila da je stanje na ovim površinama zadovoljavajuće.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari