Kineska delegacija koja je u sredu posetila državni vrh Republike Srbije, a koju je predvodio zamenik ministra trgovine Džung Šan u pratnji ambasadora NR Kine u Beogradu Džang Vanšuna i zamenika predsednika kompanije „ CMEC“ Đina Šunšenga, posetila je i Termoelektranu „ Kostolac B“ u kojoj je u toku realizacija prve faze kineskog kredita- revitalizacija bloka B2. Goste iz NR Kine pozdravio je Dragan Jovanović, direktor PD TE- KO Kostolac.


– Posebno mi je zadovoljstvo i čast što danas mogu da u Privrednom društvu TE- KO Kostolac pozdravim zamenika ministra trgovine Narodne republike Kine, gospodina Žong Šana, njegovu ekselenciju, izvanrednog i opunomoćenog ambasadora NR Kine u Beogradu, gospodina Džang Vanšuna, zamenika predsednika kompanije “ CMEC”, gospodina Đina Šunšenga sa saradnicima, kao i ostale članove delegacije. Pozdravljam i predstavnike Ministarstva spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija Republike Srbije, Državnog sekretara Dejana Popovića ispred Ministarstva energetike, razvoja i zaštite životne sredine i Petra Škundrića, specijalnog savetnika za energetiku premijera Vlade Republike Srbije i predstavnike lokalne samouprave, grada Požarevca i Gradske opštine Kostolac, poslovne partnere kao i predstavnike medija.

Revitalizacija B2 pri kraju

-Današnja poseta na ovako visokom nivou Privrednom društvu, Elektroprivredi i Republici Srbiji znači mnogo jer se radi o pre svega državi Kini sa čijim narodom srpski narod vezuje tradicionalno prijateljstvo. Želimo da se gospodinu, zamenuku ministra zahvalimo za sve ono što država Kina čini kao podršku naporima države Srbije u sprovođenju svoje politike. Privredno društvo TE- KO Kostolac je na bazi međudržavnog sporazuma između Narodne republike Kine i Republike Srbije započelo realizaciju jednog ambicioznog paketa projekata u cilju modernizacije, revitalizacije i izgradnje novih postrojenja. Kao što je poznato, taj paket projekata podeljen je u dve faze. Prva koja je već u realizaciji i odnosi se na revitalizaciju energetskih blokova u Termoelektrani u kojoj se upravo nalazimo, to je izgradnja kompletnog postrojenja za odsumporavanje dimnih gasova za ovu termoelektranu, to je izgradnja infrastrukturnih objekata kao što je pristanište na Dunavu, železnička pruga i kao što su putevi. Vrednost tog paketa projekata iznosi 344 miliona dolara i povlačenje tih sredstava je već u toku za revitalizaciju bloka B2 koju završavamo sledećeg meseca. Druga faza projekta o kome govorimo je proširenje kapaciteta kopa “ Drmno” na kapacitet od najmanje 12 miliona tona godišnje i izgradnja novog energhetskog kapaciteta snage 350 megavata na ovoj lokaciji koji će koristiti lignit iz kopa “ Drmno”. Vrednost tog dela projekata je 715 miliona dolara, zašta je Elektroprivreda Srbije sa kineskom kompanijom “ CMEC” već potpisala okvirni komercijalni sporazum. Očekujemo da će u budžet Republike Srbije za 2013. godinu ova investicija ući kao državna garancija i da ćemo odmah moći da pristupimo realizaciji preostalih poslova koji nas vode ka izgradnji novog bloka. Podsećam vas da je vrednost celog projekta 1,06 milijarde dolara. Privredno društvo Kostolac će zajedno sa kompanijom “CMEC” odmah preduzeti sve potrebne radnje i aktivnosti na realizaciji druge faze paketa projekta. Ja se još jednom zahvaljujem visokoj delegaciji NR Kine, u prvom redu zameniku ministra trgovine i hteo bih da ga zamolim za njegovu neposrednu podršku da aranžman o kome pričamo dobije i svoj poslovni epilog i da 2014. godine ovde, na ovoj lokaciji počnu radovi na izgradnji novog energetskog kapaciteta. Još jednom izražavam zadovoljstvo što smo u prilici da budemo domaćini ovako visokim zvaničnicima i želim im ugodan boravak u našem kolektivu, naglasio je na konferenciji za novinare Dragan Jovanović, direktor TE- KO Kostolac.

Podrška srpskoj ekonomiji

– Rukovodioci naših dveju zemalja daju veliku važnost realizaciji ovog projekta. Sa kineske strane izvođač projekta je “ CMEC”, kompanija koja ima snagu u upravljanju i veliku finansijsku snagu. Ova firma ima projekte u mnogim zemljama, ona igra veliku ulogu u saradnji Kine sa drugim zemljama. Očekujemo da će kineska kompanija “ CMEC” uložiti napore da uspešno realizuje ovaj projekat, da ga pretvori u uzor u našoj saradnji. Ja mislim da je ovaj projekt simbol prijateljstva između naših zemalja. Ja se nadam da će kineska kompanija u tesnoj saradnji sa srpskim partnerima uspešno realizovati ovaj projekat uz podršku srpske Vlade i lokalne vlasti. Nadam se da će modernizacija kostolačke termoelektrane doprineti razvoju srpske ekonomije. Ja sam vodio razgovore sa srpskim premijerom, gospodinom Dačićem i ministrom privrede i finansija, gospodinom Dinkićem i tom prilikom spomenuo drugu fazu paket aranžmana. Kineska strana podržava našu kompaniju “ CMEC” da nakon završetka prve faze aktivno učestvuje i u drugoj fazi, kineska Vlada će podržati ovaj projekat. Iskoristio bih ovu priliku da se zahvalim srpskim prijateljima iz područja novinarstva, i na kraju želim uspešnu realizaciju ovog projekta i nadam se da će on biti uzor u našoj privrednoj saradnji, naglasio je Džung Šan, zamenik ministra trgovine NR Kine.

U sličnom tonu govorio je i Đin Šunšeng , potpredsednik kineske “ CMEC” korporacije.

– Pre svega, molim vas da mi dozvolite da u ime “ CMEC” svim gostima i prijateljima koji učestvuju u realizaciji prve faze projekta revitalizacije termoelektane Kostolac B prenesem pozdrave i iskažem poštovanje. Ovo je prvi projekat u oblasti elektroprivrede na bazi opšteg ugovora u Srbiji i verujem od strane kineske kompanije podstrek daljoj saradnji na privrednom i političkom planu između Kine i Srbije, kao i jačanju prijateljstva naših naroda. Naša kompanija neće nikoga razočarati, pokloniće veliku pažnju bezbednosti i zdravlju na radu tokom izgradnje, takođe će insistirati na kvalitetu koji će potvrditi visoku efikasnost našeg projekta. Naša kompanija će uložiti trud u saradnji sa Elektroprivredom Srbije i Privrednim društvom TE- KO Kostolac u cilju da se potvrdi ispravnost projekta i pruži narodu Srbije jedan značajan objekat moderne tehnologije odličnog kvaliteta i u skladu sa ekološkim standardima.

Novi blok posle četvrt veka

-U Srbiji se u poslednjih dvadeset i pet godina nije izgradio ni jedan elektroenergetski objekat, ovo je veliki značaj ne samo za ovo Privredno društvo, nego za naše čitavo društvo i elektroenergetiku Srbije. Ovo Ministarstvo će sasvim sigurno podržati ovakve projekte, i voleo bih da ih ima više, otuda i sva potrebna podrška preduzeću i preko Elektroprivrede, i resornog mionistarstva. Mi sve dobre projekte treba da branimo, kazao je Dejan Popović, državni sekretar u Ministarstvu energetike, razvoja i životne sredine.

Najveća investicija u Srbiji

– Ovaj trenutak je posebno značajan jer se revitalizacija- rekonstrukcija odvija u paket aranžmanu sa kineskom vladom, odnosno “ EXIM” bankom pod veoma povoljnim uslovima, i što je još važnije, danas je dogovoreno i potvrđeno da će i druga faza, izgradnja novog termo bloka u Kostolcu biti realizovana u okviru ovog aranžmana. Reč je o najvećoj investiciji ne samo u energetici, nego najvećoj investiciji u zemlji na nivou od 1, 060 milijarde dolara. Za realizacuju druge faze predviđeno je oko 715 miliona dolara za izgradnju novog termo bloka i proširenje kapaciteta kopa “ Drmno” sa 9 na 12 miliona tona uglja na godišnjem nivou. Čuli ste da je kineski zamenik ministra trgovine potvrdio da će njegova vlada dati podršku i drugoj fazi projekta paket aranžmana, a saradnja sa njihovom kompanijom “ CMEC” odvija se po planu, i mi očekujemo da će sve planirane aktivnosti na revitalizaciji a i na izgradnji novog termo bloka biti na vreme okončane. Danas smo dogovorili da će budžetom biti predviđena garancija za realizaciju druge faze paket aranžmana u Kostolcu, što znači da nesmetano se može pristupiti daljem ugovaranju realizacije celog paket aranžmana sa kompanijom “ CMEC” u finansijskom aranžmanu “ EXIM” banke NR Kine, istakao je tom prilikom Petar Škundrić, savetnik premijera Srbije za energetiku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari