Referendum na kome su se čačanski Romi izjasnili o tome ko će ubuduće biti legitimni predstavnik ove nacionalne manjine u čačanskoj opštini, po svemu sudeći je kraj krize koja potresa ovu etničku zajednicu u Čačku, a čija se posledica ogleda u izostanku realizacije mnogih projekata koji bi trebalo da unaprede život Roma i pomognu njihovoj društvenoj integraciji.

Referendum na kome su se čačanski Romi izjasnili o tome ko će ubuduće biti legitimni predstavnik ove nacionalne manjine u čačanskoj opštini, po svemu sudeći je kraj krize koja potresa ovu etničku zajednicu u Čačku, a čija se posledica ogleda u izostanku realizacije mnogih projekata koji bi trebalo da unaprede život Roma i pomognu njihovoj društvenoj integraciji. Budući da tokom nekoliko poslednjih godina u Čačku funkcionišu tri udruženja Roma, ovu činjenicu su lokalne vlasti često navodile kao razlog zbog čega se malo toga uradilo na realizaciji Svetske dekade Roma, uz objašnjenje da ne znaju sa kime treba da sarađuju i ko je legitimni predstavnik romske manjine.
Prema rezultatima referenduma održanog u četiri mesne zajednice u kojima živi većina čačanskih Roma, a na koji je izašlo ukupno 241 od 348 Roma sa pravom glasa, najveće poverenje je dobilo Udruženje Roma Čačka.
– Od 348 upisanih birača romske nacionalnosti na referendum je izašlao 241građanin. Referendum je po oceni posmatrača CESID i referendumskog odbora koji su činila četiri predsednika savate mesnih zajednica Sveti Sava, Ključ, Sajmište i Park u kojima živi najveći broj čačanskih Roma, protekao bez ikakvi neregularnosti i primedaba. Najviše glasova, odnosno 221 dobilo je Udruženje Roma Čačka, za udruženje Bibija Rom glasalo je 15 birača, dok Udruženje Holokaust nije dobilo ni jedan glas – rekao je Miroslav Mitrović, predsednik Udrženja Roma Čačka, na konferenciji za novinare održanoj u ponedeljak.
Po ocenama predstavnika lokalne vlasti u Čačku, na ovaj način je najzad stavljena tačka na pitanje ko je legitimni predstavnik čačanskih Roma sa kojima opština treba da sarađuje. Istovremeno za predstojeći vikend najavljen je i ponovni početak rada Romskog obrazovnog centra, kojim rukovodi Miroslav Mitrović, a koji po ocenama mnogih romskih organizacija u Srbiji, predstavlja uzor kada je reč o obrazovanju Roma, koje je nesporno osnovni uzrok društvenog položaja ove etničke zajednice u Srbiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari