Na sednici Upravnog odbora Elektroprivrede Srbije održanoj u Kostolcu objavljena je odluka da se povodom Dana EPS-a najvišim priznanjem „Đorde Stanojević“ nagradi Privredno društvo TE- KO Kostolac, prvo priznanje unutar Elektroprivrede Srbije koje je juče uručeno na svečanosti u Domu vojske u Beogradu.

– Ove godine je naše Privredno društvo dobitnik priznanja Elektroprivrede Srbije „Đorđe Stanojević“, i to je najveće priznanje koje sistem EPS- a dodeljuje. Poslednjih godina načinili smo značajan pomak u stvaranju profitabilnog preduzeća uz ostvarenje finansijske dobiti. Za nas je ovo priznanje ujedno i znak da smo na dobrom putu, rekao je Jovanović.

Na sednici Upravnog odbora Elektroprivrede Srbije održanom u Kostolcu objavljena je odluka da se povodom Dana EPS najvišim priznanjem „Đorde Stanojević“ nagradi Privredno društvo TE- KO Kostolac, prvo priznanje unutar Elektroprivrede Srbije koje je juče uručeno na svečanosti u Domu vojske u Beogradu.

Članovi Upravnog odbora EPS- a imali su prilike da se upoznaju sa jednim od najzanačajnijih lokaliteta rimske kulture u Evropi ali i sa dostignućima Privrednog društva „TE-KO Kostolac“ i najuredjenijim kopom na Balkanu – PK „Drmno“. Tim povodom izjave za javnost dali su Aca Marković, predsednik UO JP EPS, generalni direktor JP EPS, Dragomir Marković, i Dragan Jovanović, direktor PD „TE KO“ Kostolac.

– Zaista smo impresionirani izgradnjom objekata na „Viminacijumu“ i mogu da konstatujem da će ti objekti sigurno duže trajati od sadašnjihn objekata našeg Privrednog društva. To je istorijska činjenina na koju niko od nas ne može da utiče. Mi smo ovde u ovom divnom ambijentu održali sednicu gde smo razmatrali neke naše značajne stvari. Ovde je, moram da priznam, spoj nauke, kulture i energije i to je sve rezultat kompromisa. A kompromis je znak dobre volje da se donesu odluke jer između jednog pola i drugog pola je ogroman prostor i za to treba volja da se donesu odluke. Što se tiče Kostolca on je počeo da se vrlo ozbiljno razvija i prava je konkurencija i unutar EPS- a, a svakako i izvan. Konkurencija je dobra stvar i prosto Kop „Drmno“ može da bude školski primer kako treba da izgleda kop ne samo za Srbiju i zemlje bivše Jugoslavije, već i za celu istočnu Evropu. Ovaj kop se stručno i školski razvija jer su i proizvodnja uglja i električne ergije u poslednjih sedam godina dali za pravo Odboru za dodelu plakete Elektroprivrede Srbije „Đorđe Stanojević“, inače najviše priznanje naše najveće kompanije, da se donese odluka da se 6. oktobra, na dan EPS- a, dodeli upravo Privrednom društvu „Termoelektrane i kopovi Kostolac“. To je zaista visoko priznanje Kostolcu za ostvarene rezultate u proteklih nekoloko godina i ja koristim priliku da svima čestitam, izjavio je tom prilikom Marković.

– Uobičajeno je pitanje pred zimsku sezonu ocena spremnosti naših kapaciteta. Na današnjoj, 35. sednici Upravnog odbora, bila je tema upravo izveštaj iz čega je moglo da se čuje da su naša privredna društva uglavnom završila pripreme ili su te radnje u završnoj fazi. Moram da kažem da su značajni radovi urađeni u celom EPS-u i očekujemo da budemo na jednom višem nivou spremnosti u odnosu na prošlu godinu, a sami zanete da prošle godine nije bilo problema u snabdevanju električnom energijom. Jedno od pitanja koje javnost interesuje svakako je razvoj elektrana iz obnovljivih izvora, a to je između ostalog i gradnja prvog vetroparka upravo ovde u Kostolcu, snage 30 megavata. Ovaj projekat je već krenuo sa studijskom aktivnošću i verujem da će vrlo brzo, kad kažem brzo, onda mislim na godinu do dve, početi izgradnja,.tako će to biti prvo postrojenje u našoj zemlji za proizvodnju električne enrgije na turbinama koje pokreće vetar. Što se tiče naše zemlje, mi ispunjavamo sve standarde Evropske unije oko obnovljivih izvora, jer imamo značajnu proizvodnju iz hidropostrojenja, ali je ovaj kapacitet vrlo važan za dalje ovakve projekte, napomenuo je generalni direktor Elektroprivrede Srbije.

– Ove godine je naše Privredno društvo dobitnik priznanja Elektroprivrede Srbije „Đorđe Stanojević“, i to je najveće priznanje koje sistem EPS- a dodeljuje. Uvek su dobrodošla priznanja i nagrade koje dolaze iz Elektroprivrede. U samom EPS-u smo prepoznati kao Privredno društvo koje je napravilo značajne pomake u svojoj poslovnoj politici, kako u obrazloženju piše. Poslednjih godina smo načinili značajan pomak u dobrim proizvodnim reziultatima ali i u stvaranju jednog profitabilnog preduzeća uz ostvarenje finasijske dobiti. Za nas je ovo priznanje ujedno i znak da smo na dobrom putu, rekao je Jovanović.

Pepeo kao građevinski materijal

O natpisima u pojedinim dnevnim listovima u vezi pepelišta i isplate nadoknade, direktor PD TE – KO Kostolac Dragan Jovanović smatra da je u pitanju nerazumevanje.

– Pre svega radi se o umanjenju doprinosa koje Privredno društvo uplaćuje po osnovu uticaja na životnu sredinu, i to je tačno. Međutim, razlog za to umanjenje je rešenje Ministarstva za zaštitu životne sredine koje je nastalo kao posledica donošenja odluke da se pepeo više ne kategoriše kao opasan otpad, već ima oznaku građevinskog materijala. Po tom osnovu i sam doprinos koji mi izdvajamo nije više isti kao onda kada je bio pod oznakom opasnog otpada. Niti jedna, niti druga odluka nemaju nikakve veze sa odlukama samog Privrednog društva. Kada se radi o našem postrojenju za odlaganje pepela ja ponavljam da smo izgradili jedno izuzetno moderno postrojenje i ekološki po najvišim standardima. Pušteno je u rad u januru, kada su završena garancijska ispitivanja, i to postrojenje radi potpuno normalno, bez za sada ikakvih tehniičkih nedostataka. Imali smo nekoliko prekida u funkcionisanju, a zadnji prekid bio je zato što na odlagalištu u Ćirikovcu proširujemo površinu za odlaganje pepela i ugrađujemo specijalnu foliju koja štiti prodiranje tih transportnih voda u podzemne vode. Postavljanjem ovih dvadesetak hektara obezbeđen je rad i odlaganje u naredne dve, tri godine i više nikakvih zastoja neće biti, kategoričan je direktor Jovanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari