U leskovačkoj Toplani obavljene su sve pripreme za normalan početak grejne sezone, jer je minulih meseci samo za renoviranje kotlarnica izdvojeno oko šest miliona dinara, ali u ovom kolektivu ističu da korisnici njihovih usluga mogu da očekuju toplotnu energiju tek sredinom oktobra.

Mazut nabavljamo preko Udruženja toplana i uskoro će stići prve količine ovog goriva, a biće dovoljno i drugih energenata – kaže Miomir Jovanović, direktor Toplane.

Iz ovog JKP-a koji zagreva 80.000 kvadratnih metara stambenog prostora, odnosno 3.500 stanova u Leskovcu, obećavaju naredne zime efikasniji rad, odnosno redovno snabdevanje toplotnom energijom. Međutim, da bi se taj zadatak ostvario, u Toplani su zapretili tužbama protiv većeg broja korisnika, pogotovo onih koji u dužem periodu nisu namirili svoje obaveze.

Prema poslednjim računicama, Toplani korisnici duguju više od 100 miliona dinara. Vlasnici poslovnog prostora su u minusu za 90 miliona, a gotovo polovina te sume odnosi se na kolektive čije je finasiranje direktno zavisno od sredstava u budžetu lokalne samouprave. Na toj listi, po tradiciji, najviše je vaspitno-obrazovnih i ustanova kulture i zdravstva. Tako bi se moglo reći da je lokalna samouprava, inače osnivač JKP Toplana, njen najveći dužmol!

– Ranije smo utuživali kolektive i domaćinstva koja su kasnila u plaćanju tri mesečne rate, a sada vodimo sudski spor samo sa onima koji nisu namirili dug u proteklih osam meseci – veli Jovanović.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari