Sindikati Doma zdravlja u Nišu kritikovali su procene radne grupe Ministarstva zdravlja i Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“ da ta ustanova ima višak od 219 radnika. Oni su najavili da će kod nadležnih insistirati da se „usklade kadrovski resursi sa potrebama pacijenata“ , kao i da će „zaštititi zaposlene“.


– Stiče se utisak da u Beogradu imaju maćehinski odnos prema Nišu, a to su na ovaj način i pokazali. Neshvatljivo je da prilikom pravljenja ovakve analize Radna grupa uopšte nije konsultovala niški Institut za javno zdravlje, koji raspolaže podacima o stvarnim potrebama za zdravstvenim radnicima na ovom području. Nećemo odustati od zaštite zaposlenih, a time i pacijenata. Pokušaćemo da uskladimo postojeće kadrovske resurse sa potrebama stanovništva u seriji razgovora sa predstavnicima Skupštine grada, koja je naš osnivač, kao i sa niškom filijalom Republičkog zavoda za zdravstvenu zaštitu, niškim Institutom za javno zdravlje i Ministarstvom zdravlja – kažu predstavnici Sindikata lekara i farmaceuta „Nezavisnost“ i Sindikata medicinskih sestara i tehničara Doma zdravlja.

Na konferenciji za novinare tih sindikata, održanoj ove sedmice, oni su kazali da je početkom ovog meseca raskinut ugovor o radu na određeno vreme sa 36 radnika, među kojima je najviše medicinskih sestara, a ima i lekara. Zbog takvog smanjenja broja zaposlenih pacijenti već trpe, posebno oni najstariji, pošto je medicinsko osoblje iz takozvane „Kućne nege“ preraspoređeno u druge službe Doma zdravlja. Posledica smanjenja broja zaposlenih osetile su i pojedine seoske ambulante, gde je morao da se uvede rad lekara (tek) svakog drugog dana. Takođe, ne radi ni laboratorija u zdravstvenoj stanici u niškom naselju Ledena stena. – Dodatno smanjenje broja zaposlenih za još 219 radnika imalo bi izuzetno teške posledice – ocenili su oni.

U niškom Domu zdravlja sada je zaposleno oko 1140 radnika koji „pokrivaju“ područje čitavog regiona sa oko 300.000 stanovnika. On je najveća ustanova primarne zdravstvene zaštite u Srbiji i na Balkanu. Ima deset organizacionih jedinica, predstavlja nastavnu bazu niškog Medicinskog fakulteta, a u njegovom sastavu je i više od 60 zdravstvenih stanica i ambulanti u gradu i okolnim selima. Kao jedinstvena zdravstvena ustanova formiran je 1962. godine.

Višak radnika i u KC?

Borislav Kamenov, vršilac dužnosti direktora Kliničkog centra Niš, rekao je početkom ove sedmice da je Radna grupa Ministarstva zdravlja i Batuta utvrdila da je i u ovom KC zaposleno 180 lekara i medicinskih tehničara više nego što je potrebno. On je negirao da u KC postoji višak radnika i rekao da čak „ima prostora i za nova radna mesta“. Broj zaposlenih u jednom Kliničkom centru ne može da se računa „strogo administrativno“ i samo u odnosu na broj bolničkih kreveta jer postoji veliki broj lekara koji leče ljude, a uopšte nemaju dodira sa bolničkim krevetom, zaključio je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari