Kancelarija Fonda za razvoj AP Vojvodine u Vrbasu napravila je godišnji presek kreditiranja tokom 2007. godine, koji je pokazao da je opštini Vrbas, odmah iza Novog Sada, odobren najviši iznos kredita.
Ukupan iznos traženih kredita po svim konkursima je skoro 243 miliona dinara, a odobreno je oko 187 miliona dinara.

Kancelarija Fonda za razvoj AP Vojvodine u Vrbasu napravila je godišnji presek kreditiranja tokom 2007. godine, koji je pokazao da je opštini Vrbas, odmah iza Novog Sada, odobren najviši iznos kredita.
Ukupan iznos traženih kredita po svim konkursima je skoro 243 miliona dinara, a odobreno je oko 187 miliona dinara. Za svih 9 konkursa tokom prošle godine ukupno je podneseno 92 zahteva, od kojih je odobreno 90. Najviše zahteva podneseno je za poljoprivredu, i to 47, a svi su i odobreni. Prema rečima Đorđija Popovića, stručnog saradnika odeljenja za privredu opštine Vrbas, ukupan procenat odobrenih sredstava je 76, 83 odsto.
„Za poljoprivredu je traženo preko 55, a odobreno 54,5 miliona dinara. Prema velikom razvojnom konkursu traženo je skoro 79, a odobreno 52, 5 miliona dinara. Prosečna vrednost odobrenih sredstava po zahtevu iznosi više od 2 miliona dinara. Prema svim konkursima planirano je zapošljavanje 298 novih radnika, i to najviše u poljoprivredi – 120, a prosečan broj zaposlenih po zahtevu je 3,31“, rekao je Popović.
Kako je prethodna godina završena sasvim uspešno, u lokalnoj kancelariji Fonda su 2008. godinu već radno započeli. Od 1. januara Fond za razvoj AP Vojvodine raspisao je novi konkurs koji se odnosi za dodelu kratkoročnih kredita za finansiranje izvoza.
Osnovni cilj dodele kredita jeste obezbeđenje finansijskih sredstava radi podrške pripremi i realizaciji izvoznih aranžmana. Prema rečima Popovića, krediti su namenjeni za finansiranje obrtnih sredstava za potrebe proizvodnje i izvoza robe i usluga domaćeg porekla. Mogući odobreni iznos kredita je do 300.000 evra u dinarskoj protivvrednosti, rok vraćanja kredita je 180 dana, a kamatna stopa iznosi 4 odsto na godišnjem nivou, a ovaj konkurs je otvoren do 21. januara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari