Svetska zdravstvena organizacija nedavno je upozorila razvijene države Evrope da intenziviraju vakcinaciju protiv malih boginja jer se ta zarazna bolest ponovo pojavila kod dece u povećanom broju, prenose svetske agencije. „Imamo bezbednu i efikasnu vakcinu protiv malih boginja, a deca još umiru od te bolesti, što se mora promeniti“, istakao je doktor Nata Menadbe, pomoćnik direktora regionalne kancelarije SZO za Evropu.

Ovaj zahtev usledio je posle jedne presude u SAD, da su tvrdnje da ta i neke druge vakcine mogu da budu povezene sa slučajevima autizma „kvazinaučne“ , zbog čega je u prethodnoj deceniji u americi drastično smanjeno vakcinisanje protiv malih boginja. Otprilike svako sto pedeseto dete u SAD ima autizam, a oko pet hiljada porodica navelo je da se kod njihove dece on pojavio nakon vakcinacije. U Španiji, Italiji, Nemačkoj, Austriji, Velikoj Britaniji i Švajcarskoj , gde je stopa vakcinacije protiv malih boginja takođe relativno niska, registrovano je 90 odsto ukupnog broja slučajeva te zarazne bolesti.

Prema nezvaničnim podacima, u Velikoj Britaniji je registrovano 1.348 slučajeva, a u Švajcarskoj je epidemija novembra 2006. godine izazvala zarazu 2.195 ljudi, među kojima je 500 imalo i teže komplikacije. Epidemija malih boginja u Švajcarskoj se proširila i na susedne zemlje, tako da je virus registrovan i u Nemačkoj (50 slučajeva), Austriji (202 slučaja) i Norveškoj (četiri slučaja), upozorila je SZO. Male boginje pogađaju najviše decu i mogu da izazovu teške komplikacije kao što su upala pluća i zapaljenje mozga, a zabeležni su i smrtni slučajevi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari